Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Daniel Håkans debutant i fotbollslandslaget, skadedrabbade nyblivna pappan Fredrik Jensen missar kvalmatcherna mot Slovenien och San Marino

Uppdaterad 07.06.2023 17:20.
Markku Kanerva och Teemu Pukki vid en presskonferens.
Bildtext Markku Kanerva presenterade landslaget på pressträffen. Teemu Pukki fick frågan om sin nya klubb. Enligt Pukki har han olika alternativ att välja mellan och även spel utanför Europa kan vara en möjlighet.
Bild: Lehtikuva

Fotbollslandslaget fortsätter EM-kvalet med hemmapremiär och Slovenien är den nästa motståndaren. Huvudtränaren Markku Kanerva har presenterat en bred trupp där Daniel Håkans är det enda nya namnet.

Finlands fotbollslandslag för herrar laddar upp för de två första hemmamatcherna i det pågående kvalet.

Huvudtränare Markku Kanerva har tagit ut en 26-manna trupp till matcherna mot Slovenien (fredag 16.6) och San Marino (måndag 19.6) på Olympiastadion i Helsingfors. Några spelare saknas i och med skador, så Kanerva har exempelvis tagit ut sex ytterbackar för att ha alternativ i matchningen.

Vid landslagets presskonferens drog Kanerva gärna paralleller till inledningen av kvalet till EM 2020, som blev en framgångssaga för laget som säkrade slutspelsdebut.

– Då förlorade vi mot Italien och tog poäng borta mot Armenien. Sedan vann vi över Bosnien-Hercegovina och Liechtenstein. Nu har vi ett motsvarande schema och förhoppningsvis följer också resultatet samma mönster.

I det pågående kvalet har Finland hittills förlorat mot förhandsfavoriten Danmark och vunnit över Nordirland.

Det största namnet i det slovenska laget är målvakten Jan Oblak, till vardags i spanska Atletico Madrid. Oblak missar matchen mot Finland i och med skada.

– Sett till marknadsvärdet är Slovenien större än vi, och det talar ju om något, fastän de saknar storstjärnor. Det finns en orsak till att de leder gruppen, men vi går in för att vinna matchen.

Finlands fotbollslandslag

Håkans debuterar, Skrabb finns på långa listan

Finlands trupp till de kommande matcherna inkluderar en debutant. Daniel Håkans, Vasakille till vardags i norska Vålerenga, ingår för första gången i laget.

Enligt Kanerva hade Håkans utan en skada blivit uttagen redan vid ett tidigare tillfälle.

– Han är en anfallsstark spelare. Han är snabb och kan spela med båda fötterna. Han vågar utmana motståndaren och gå om i dueller. Han spelar också hemåt, vilket jag alltid gillar i anfallsspelare, sa Markku Kanerva till Yle.

Daniel Håkans spelar fotboll.
Bildtext Daniel Håkans är ny i fotbollslandslaget. Arkivbild.
Bild: Tomi Natri / All Over Press

Två spelare som missar de kommande kvalmatcherna är Jakobstadssonen Simon Skrabb samt Borgåbördiga Fredrik Jensen.

Jensen är borta i och med lindrig skada, men också för att han är en nybliven pappa.

Skrabb däremot har inte spelat i landslaget sedan år 2019.

– Vi väljer lag utgående från motståndare och spelarnas roller. Simon har hela tiden funnits med på listan. Nu är han utanför, men jag har med glädje följt med hans insatser i Kalmar, beskrev Markku Kanerva.

Diskussion om artikeln