Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utredning: Hatbrott begås oftast av unga män med andra brott i bagaget

En klubba ligger över en lagbok på ett bord i en tingsrättssal.
Bildtext Hatbrott kan förebyggas med liknande metoder som övriga brott, visar justitieministeriets utredning.
Bild: Juho Liukkonen / Yle

Den största delen av människor som gjort sig skyldiga till hatbrott är unga män som också utfört andra brott tidigare, visar en utredning som Justitieministeriet låtit göra.

Personer som begår hatbrott kommer ofta från en svår livssituation och har samlat på sig en hel del fördomar under åren.

Polisen definierar ”hatbrott” som ett brott motiverat av fördomar eller fientlighet mot den folkgrupp som offret hör till.

Enligt utredningen är hatbrottslingar ingen enhetlig grupp, utan motiven varierar och brotten reflekterar olika saker som sker i samhället. De flesta dömda är unga män som tidigare har begått andra slags brott också.

När det gäller bakgrundsfaktorer är det inte mycket som skiljer hatbrottslingar från övriga brottslingar utan hatiska motiv. I båda grupperna hade över hälften ingen utbildning efter grundskolan. I hela befolkningen har en dryg fjärdedel ingen utbildning efter grundskolan.

Hatbrott kan hindras i samma veva som andra brott

Utredningen visade att arbetslöshet förekom ofta, både bland de som dömts för hatbrott och kontrollgruppen som dömts för andra slags brott – klart oftare än för den övriga befolkningen. I båda grupperna var över 40 procent arbetslösa. I hela befolkningen är ungefär 11 procent arbetslösa.

Enligt rapporten minskar den allmänna brottsförebyggande verksamheten också risken för hatbrott.

”Det gäller att uppmärksamma flera riskfaktorer, bland annat den komplexa utsattheten bland unga, det allmänna attitydklimatet och den hatretorik som finns på sociala medier”, skriver justitieministeriet i ett pressmeddelande.

Källa: STT