Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Exotiska året i USA:s tredjeliga ruskade liv i Jeremiah Strengs karriär – nu har VIFK-produkten fått sitt genombrott i sällsynt harmoniska SJK

Jeremiah Streng i SJK 2023.
Bildtext Jeremiah Streng har gjort tre mål så här långt i årets ligafotboll.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Jeremiah Streng åkte till andra sidan jordklotet och hittade självförtroende. I vår har han etablerat sig i succé-SJK:s startelva.

Spel i Forward Madison i Wisconsin? En säsong på USA:s tredje högsta nivå?

Det fanns garanterat en och annan som höjde på ögonbrynen då det klarnade att Jeremiah Streng valde den lösningen för ett drygt år sedan.

SJK-anfallaren letade efter en nystart. Han fick en lektion.

– Jag växte mycket på kort tid av att åka till andra sidan jordklotet. Det är det klart mest lärorika som jag har upplevt under mina år som fotbollsspelare, säger Streng.

Han fick spela, han gjorde mål, han kom tillbaka med ett nytt självförtroende i bagaget.

– Spelmässigt var det intensiv, direkt och ganska fysisk fotboll. Det har hjälpt mig i SJK i år. Vi vill pressa väldigt högt och då behövs fysik för att klara av det. Mitt år i USA gav en bra grund.

”Har ligans bästa försvar”

Sju starter på de nio första ligamatcherna är bevis för att Streng har klivit uppåt i rankningen bland SJK-anfallarna.

– Då man får förtroende brukar mycket släppa. Jag har trott på att min tid kommer här, och man får väl säga att den är här nu. Jag känner mig mognare som spelare.

Vasa IFK-produkten har bildat anfallspar tillsammans med Nicaraguas landslagsman Jaime Moreno i många matcher. Moreno är delad trea i skytteligan med fem mål, Streng står på tre fullträffar.

Jeremiah Streng i match mellan Honka och SJK.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Nyckeln till att SJK har gått som tåget är ändå defensiven. Två insläppta på nio matcher är oerhört starkt och enligt Streng följer alla spelare taktiken lojalt.

– Jag vågar nästan påstå att vi har ligans bästa försvar. Vi är stabila över hela planen och har en backlinje som det verkligen är svårt att ta sig förbi.

Vad har ni att fila på?

– Vi skapar många halvlägen, men det skulle vara välkommet med fler kvalitetschanser. Om det lyckas och vi sätter dem blir det inte lika jämnt i varje match.

”Upplevt lägsta punkten”

Kaos, kriser och kontoverser har varit grundackordet för SJK under många ligasäsonger. I väntan på nästa storm har lugnet dragit in över Seinäjoki.

SJK är fotbollsligans enda obesegrade lag, klubbens andralag slussar fram yngre spelare till A-truppen och tränaren Joaquin Gomez verkar ha fått mandatet för att arbeta utan kniven mot strupen.

– Då jag kom hit kändes det som att vi bytte tränare varannan månad. Nu har vi haft en stadga på tränarsidan och det har också spridit ett lugn hos oss spelare, säger Streng.

Joaquin Gomez.
Bildtext Joaquin Gomez är inne på sin andra säsong som tränare i SJK. I fjol slutade det med en sjätteplats.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Han har tillhört SJK i snart fyra och ett halvt år.

– Jag har upplevt den lägsta punkten, och nu är vi på högsta punkten hittills. Det är stor skillnad. Nu är det rätt muntert här.

Efter fyra poäng av sex möjliga mot de två andra topplagen KuPS och HJK är SJK fyllt av självförtroende. En seger i kvällens prestigematch mot VPS skulle bygga intrycket av en supervår ett par hack till.

– Jag har mött VPS så många gånger i livet att det mycket känns som en match i mängden. Vi har inga speciella förberedelser. Vårt mål är att dominera matchen och ta tre poäng.

Yle direktsänder derbyt mellan SJK och VPS i TV2 och på Arenan. Avspark klockan 18.15.

Diskussion om artikeln