De Gröna och vänstern raggar finlandssvenskar: ”Finns andra värdeliberala partier som jobbar för svenskan”
Under helgen har både SFP och De Gröna partimöte, och det senare partiet försöker i allt högre grad satsa på potentiella svenskspråkiga väljare.
De Gröna hör till de partier som efter valförlusten har fått många nya medlemmar: 1 100 stycken hittills, vilket är en ökning med 15 procent.
I medlemsrekryteringen vänds blickarna också mot svenskspråkiga.
– Det är nog viktigt för oss att ta fram och visa att det finns andra värdeliberala partier i Finland som även jobbar för tvåspråkigheten och svenskans ställning, säger Jonathan Hemming, ordförande för Finlands svenska gröna, alltså riksorganisationen för svenskspråkiga i partiet.
De Gröna för inte bok över modersmål på partimedlemmarna, men har försökt värva medlemmar också med budskap på svenska i sociala medier. Avgående partiordförande Maria Ohisalo har också aktivt skrivit debattartiklar i HBL.
Jonathan Hemming ser potential att hitta fler svenskspråkiga medlemmar.
– Det finns folk som är lite fundersamma till vad som händer på Ständerhuset och vad SFP gör där och diskuterar med Sannfinländarna, säger Hemming.
– När vi nu ställer om efter valet med ny partiledning och nya friska tag har vi ett ypperligt läge att lyfta fram svenskan både inom partiledningen och i vad vi kommunicerar utåt till väljarna, fortsätter Hemming.
Valförlust ger mindre pengar att jobba med
De Gröna är inte de enda som fått nya medlemmar efter valet.
Vänsterförbundet har vuxit ännu mer, med 1 700 medlemmar. Riksdagsval är ofta ett tillfälle för partier att växa, också en valförlust kan få folk att vilja engagera sig som motreaktion.
Vänsterförbundet har riktat sig till svenskspråkiga i sin rekrytering också förr, men efter valet var budskapet tydligt:
”Oroar du dig över högerregeringen? Bli medlem i Vänsterförbundet! De partier som nu börjar förhandla i Ständerhuset kommer att utgöra den mest högervridna regeringen i Finlands historia” skrev partiet på sociala medier, också på svenska.
Långvariga partiaktiva Birgitta Gran, också ordförande för Vänsterförbundets svenska landsstyrelse, har länge jobbat för att stärka svenskan inom vänstern. Men hon påpekar att en valförlust innebär ett mindre partistöd.
– I det här läget är det extra knepigt, för i och med valresultatet är finansieringen sämre och personalresurserna måste ses över. Men vi är inställda på att det svenska måste stärkas i alla fall, vi fortsätter att jobba på det, säger Gran.
FSD: ”Vi försöker visa att värderingar spelar en stor roll”
Ett parti som har en väldigt starkt etablerad svenskspråkig verksamhet är Socialdemokraterna, i Finlands Svenska Socialdemokrater FSD.
Ordförande Dimitri Qvintus hör till dem som aktivt på sociala medier har kritiserat information som sipprar ut ur Ständerhuset och krävt ansvar av bland annat SFP.
På frågan om FSD nu ser sin chans att få fler medlemmar blir han ändå tveksam. Han säger att han ställer sig främmande till att väljare skulle höra till något visst parti eller att andra partier skulle fiska i de vattnen.
Qvintus säger att han som ordförande för FSD helt enkelt för fram samma saker som han gjorde inför valet.
– Vi har våra värderingar och vill göra politik baserad på den, och en sak vi sa redan då var att vi inte kommer göra regeringssamarbete med Sannfinländarna.
– Det är klart jag talar om samma saker efter valet. Jag försöker visa vad som pågår i Ständerhuset och de värderingar som blir tydliga där i form av helt huvudlösa och brutala förslag gällande klimatpolitiken eller mänskliga rättigheter. Det jag försöker visa är att värderingar spelar en stor roll, och att socialdemokraterna inte gör kompromisser gällande sina värderingar.