Blåvitt står på nytt grönt – efter nästan ett halvt sekel har Vasa IFK en ny hemmaplan
Ända sedan 1977 har fotbollsklubben Vasa IFK saknat en hemmaplan. Men nu står nya Kamratvallen 3 redo för avspark.
Den nya konstgräsplanen intill Fennia-arena i Sandviken i Vasa lyser grönt och allt är redo för de första matcherna på Kamratvallen 3.
Enligt Henrik Skytte, ordförande för föreningen Kamratvallen betyder det här mycket för Vasa IFK.
– Det betyder jättemycket främst för juniorerna, att de har ett hem att komma till och samlas på med alla faciliteter som behövs för verksamheten.
– Det betyder också mera träningstider och lättare att få plats då träningarna ska genomföras. Det friställer plats också för andra föreningar i staden.
Kamratvallen kommer alltså att fungera som Vasa IFK:s hemmaplan, men också andra föreningar kan använda planen.
– Tanken är att alla ska ha plats här, men givetvis är det IFK:s plan och IFK:s juniorer fyller den i mån av möjlighet. De tider som föreningen själv inte kan fylla så har andra möjlighet att söka tider här, konstaterar Tor Sparv, som fungerat som projektchef för Kamratvallen.
Även om man redan kan spela matcher på planen så är det ännu saker som ska fixas. Bland annat saknar planen ännu läktare, skyddsnät bakom målen och utrymmen för utrustning.
– En hel del ska vara på plats innan fotbollscupen startar för i år. Wasa football cup kommer att köra finalerna på Kamratvallen i år. Men allting kommer inte att vara klart, det är helt omöjligt, säger Skytte.
Köper kanske Fennia-arenan
Föreningen Kamratvallen har också planer på att köpa Fennia-arenan, fotbollsplanen Lilla Ehnvallen och de byggnader som finns på tomten på Högbacken i Vasa. Idag ägs allt av Wasa football cup.
Enligt Sparv, som också varit aktivt med i Wasa football cup, var planen för Wasa football cup aldrig att äga arenan någon längre tid. Men ingen ville nappa på att köpa den tills Kamratvallen nu visat intresse.
– Genom att införskaffa Fennia-arenan så får vi omklädningsutrymmen, vi får andra stora fördelar med anslutningsavgifter och sådant som sku gagna både Fennia-arena och oss. Genom ett köp får vi synergieffekter, säger Sparv.
I motsats till Kamratvallen 3 kommer Fennia-arenan i större utsträckning vara i användning för alla föreningar i nejden.
– Det är viktigt att påpeka att i Fennia-arena tränar alla föreningar på samma villkor, även IFK har samma villkor som alla andra, säger Sparv.
Hur föreningen ska finansiera allt är lite oklart, trots att man blivit beviljade ett borgenslån av Vasa stad på 450 000 euro.
– I det här skedet är byggandet av Kamratvallen tryggat, men det lånet ska betalas tillbaka och det betyder att vi måste få intäkter från hyrorna, säger Sparv
– Är det så att Fennia-arena kommer med i det här bolaget så blir det ännu viktigare för oss att få alla turer sålda.
Föreningen har också knackat dörr och försökt hämta in pengar från privatpersoner. Även om det lyckats rätt så bra, anser Skytte att det kunde ha gått mycket bättre.
– Vi är upp i en femtedel av vad jag hade väntat mig. Gänget ute i buskarna kan komma fram nu, säger Skytte med ett skratt.
Både Sparv och Skytte ser positivt på Vasa IFK:s framtid, men för att få den operativa sidan att snurra runt bättre skulle det behövas mer muskler.
– Där finns det mycket att göra och där behöver vi säkert också anställa folk för att få det att gå runt. Man hinner inte till med enbart frivilliga krafter.
