Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SDP:s ordförandefavorit Antti Lindtman redo att hoppa in i regeringsförhandlingarna: ”SFP måste bestämma sig”

Antti Lindtman öppnar sin ordförandekampanj.
Bildtext Antti Lindtman öppnade sin ordförandekampanj på klassisk socialdemokratisk mar, på restaurang Juttutupa i Hagnäs i Helsingfors, på onsdag kväll.
Bild: Lehtikuva

Antti Lindtman säger till Svenska Yle att han hoppas att SFP inte kompromissar om klimatmål och mänskliga rättigheter.

Antti Lindtman tippas allmänt bli SDP:s nästa ordförande när Sanna Marin lämnar posten i september.

Den här veckan inleder han sin ordförandekampanj på allvar och säger sig ha tre mål: Han vill att SDP ska vara det främsta partiet när det gäller hållbar utveckling, att Finland ska vara ett öppet internationellt land, samt att välfärden och den offentliga ekonomin ska stärkas genom en ”rättvis arbetslinje”.

SDP:s ordförandeval:

  • SDP väljer ny partiledare efter Sanna Marin vid partikongressen i Jyväskylä 1–3.9.

  • Antti Lindtmans enda motkandidat är Krista Kiuru.

  • En rådgivande medlemsomröstning pågår till 25.8.

Lindtman blir sannolikt Finlands nästa oppositionsledare och tar redan den rollen när han uttrycker sin oro över regeringsförhandlingarna på Ständerhuset.

– Det är i ett litet lands intresse att ha en stark internationell ställning och att hålla fast vid klimatmålen. Jag hoppas att Samlingspartiet och SFP inte behöver göra alltför stora kompromisser i de här frågorna, säger Lindtman till Svenska Yle.

SFP måste bestämma sig för vilka kompromisser de är beredda att göra

Antti Lindtman

SDP är enligt Lindtman redo att förhandla om en plats i regeringen om partierna på Ständerhuset inte lyckas komma överens. Kravet är att regeringen inte skär i vården, utbildningen eller den sociala tryggheten. Enligt Lindtman hänger allting nu på SFP, som har en ovanligt stark nyckelroll i förhandlingarna.

– Petteri Orpo behöver SFP:s stöd i varje beslut. Jag hoppas att SFP inte kompromissar om hållbar utveckling, mänskliga rättigheter eller Finlands internationella ställning.

– Vi är redo att hoppa in om man beaktar våra villkor, men SFP måste bestämma sig för vilka kompromisser de är beredda att göra. Jag tror inte att våra villkor skulle vara särskilt svåra för SFP, säger Lindtman.

Motkandidaten Krista Kiuru ”offrar sig för partiet”

På fredag inleder de två kandidaterna Antti Lindtman och Krista Kiuru en turné för att debattera inför partimedlemmar. Mätningar som till exempel Yle och MTV3 gjort visar att Lindtman är en klar förhandsfavorit för partiledarskapet.

Den långvariga socialdemokratiska påverkaren Marianne Laxen säger att det är högst sannolikt att Lindtman blir vald. Hon anser ändå att det är bra att han har en motkandidat i Krista Kiuru.

Bra för Antti Lindtman att han får ta en debatt innan han blir vald

Marianne Laxen

– Jag tror att hon offrar sig för partiet, vilket jag tycker är jättebra. Det är viktigt att man får en diskussion och det är också bra för Antti Lindtman att han får ta en debatt innan han blir vald så att han är förberedd och vet vad partimedlemmarna tycker, säger Laxen.

Antti Lindtman beskrivs som en högersocialdemokrat – till skillnad från Sanna Marin, vars värderingar ligger långt till vänster. Enligt Laxen ska man ändå inte räkna med stora förändringar i SDP:s politik.

– Det är lite tokigt när folk tror att det bara är partiledaren som beslutar om politiken. På hösten kommer vi att godkänna ett nytt politiskt program och jag utgår från att det ser ganska likadant ut som det program vi har haft under Sanna Marin.

– Sen är det en annan sak att Antti Lindtman har en annan personlighet. Han är mera erfaren politiskt än Sanna Marin var när hon utsågs till statsminister. Jag tror inte han blir överraskad lika ofta som Sanna Marin, säger Laxen.

Marianne Laxen i Kaisaniemiparken i Helsingfors
Bildtext Marianne Laxen uppskattar Antti Lindtmans vilja att tala svenska.
Bild: Magnus Swanljung / Yle

”De finlandssvenska socialdemokraternas stora favorit”

Lindtman väljer under intervjun med Svenska Yle att enbart tala svenska.

Marianne Laxen säger att de svenskspråkiga socialdemokraterna uppskattar den viljan hos Lindtman. Sanna Marin sa inte många ord på svenska under sitt ordförandeskap.

– Antti Lindtman är de finlandssvenska socialdemokraternas stora favorit. Han har ansträngt sig för att lära sig svenska. Varje gång han varit med på våra förbundskongresser har han talat svenska och bättre för varje gång. Det är hemskt skojigt för oss alla om vi får en kille som också klarar sig på svenska när det behövs, säger Laxen.

Diskussion om artikeln