Matlagning och ätande på sommarlovets schema: “Jag vill lära mig att laga all slags mat”
Matlagning är en populär sommarlovsaktivitet. Det vittnar intresset för 4H:s Matskola om. Trenderna pekar på att vissa familjer satsar allt mer på mat, medan andra äter mest färdigmat.
Till sommarlovet hör olika klubbar och läger och 4H-föreningarna i Svenskfinland har sedan flera år utvecklat konceptet med Matskolor runt om i Svenskfinland. Bland deltagarna finns både verkligt matkunniga deltagare, men också de som får lära sig allt från grunden.
Genast från de första sommarlovsdagarna drog 4H:s matskolor igång på många finlandssvenska orter. Syftet är att ge barnen grunderna i matlagning, näringslära och matkultur. Principen är att i grupp få lära sig laga mat från grunden – men också få inblick i matens ursprung.
– Barnen är jätteintresserade och målet är att det ska lära sig göra rätterna från början till slut. Klart de inte kommer att lära sig allt på en vecka, för syftet är ju också att vi ska ha roligt, så det ska vara möjligt att göra fel och göra om, ifall det behövs, säger Anna Valkeakari, som är verksamhetsledare på 4H i Korsholm.
Vissa har aldrig skalat ett äpple
Anna Valkeakari, verksamhetsledare 4H i Korsholm
Hennes erfarenhet är att många barn är väldigt erfarna att vara med i köket och hjälpa till hemma.
– Men andra har knappt några kunskaper, till exempel om hur man använder olika redskap i köket. Så för dem kan det vara första gången de är med och skalar ett äpple, säger Valkeakari.
Märkligt tänka på djurslakt
Under veckan som matskolan pågår, hinner klubben med en hel del både maträtter och annat program. Varje matskola gör också fältbesök till olika primärproducenter, där deltagarna får bekanta sig med djurhållning eller odlingar.
Korsholmsbarnen som deltar i den första lägerveckan besöker Christoffer Ingos fårfarm i Älvbyarna i Korsholm. Där får barnen umgås med de 200 lamm som går på bete på ängen. Christoffer Ingo ger också en introduktion till fårhållningen och barnen får ställa frågor.
– Det är en viktig del för barnen att verkligen få se varifrån maten kommer. Så åker vi till en gård med kor, förstår barnen sen att mjölken inte kommer från någon mjölkfabrik. Men sen kan det bli lite märklig känsla då barnen också inser att djuren ska slaktas, säger Anna Valkeakari.
Jag klappar hellre fåren än äter dom
Iris Enbacka
Barnen verkar ändå glada att träffa djuren. Och uppskattar besöket på fårfarmen.
– Fåren var gulliga och mysiga. Min mommo och moffa hade får, så jag har både klappat och ätit får, säger Iris Enbacka som är med på lägret.
Hon föredrar ändå att klappa fåren framför att äta dem. Samma är det med Eva Pampur.
– Jag gillade fåren, men skulle inte kunna tänka mig att smaka på får, säger hon.
Hon har en hel del erfarenhet av matlagning och hjälper gärna till i köket hemma.
– Jag brukar skala och skiva grönsaker och så får jag provsmaka, säger Eva Pampur.
Alexander Grannas har varit med på matskolan också tidigare och har en hel rad med rätter han gillar att göra. Bäst gillar han hamburgare, vilket han brukar tillreda med familjen.
– Det är inte så svårt, bara man har rätt bröd, säger han.
Han säger att de oftast äter tillsammans med familjen.
– Om inte pappa kommer senare hem, då brukar han laga mat åt sig själv, säger Alexander Grannas.
Det är nämligen inte så vanligt att äta tillsammans med familjen i Finland. Jämfört med andra europeiska länder, är vi minst benägna att äta middag tillsammans. Knappt två tredjedelar av familjerna med tonåringar äter middag tillsammans tre eller fler kvällar i veckan.
Iris Enbacka och Eva Pampur brukar också äta tillsammans med sina familjer alltid då det är möjligt. Och före det hjälper man också till med maten.
Två ytterligheter
Alla tre barnen räknar upp olika rätter och bakverk de brukar hjälpa till med. Och den trenden är en av de tydliga i dagens Finland. Vissa hushåll sätter allt mera tid och energi på matlagningen med avancerade maträtter och sofistikerade ingredienser, medan andra kör bara halv- och helfabrikat.
Inom matskolan har man sett bägge kategorier, men erfarenheten från tidigare år har visat att även barn från hem som inte satsar så mycket på matlagning, kan finna intresse i köket. Flera projekt, som involverar både skolan och hemmen, satsar på både intensifierad näringslära och vikten i en inkluderande matkultur, även kring matborden.
4H anordnar matskolan-läger under hela sommaren runt om i Svenskfinland och från arrangörshåll säger man att det fortfarande kan finnas ströplatser till sommarens läger. Konceptet fortsätter även efter sommarlovet med läger, till exempel under höstlovet.