Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Reetta Hurske slog finländskt rekord i Jyväskylä GP: ”Det är svårt att köra dylika lopp på träningarna”

Uppdaterad 07.06.2023 21:39.
Programmet är inte längre tillgängligt
Reetta Hurske löpte finländskt rekord på 100 meter häck - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den inhemska GP-säsongen i friidrott startade med fina resultat i Jyväskylä. Kvällens höjdpunkt var Reetta Hurskes finländska rekord på 100 meter häck, som för in henne som Europaetta i sommar.

12,70 skrivs det nya finländska rekordet på 100 meter häck för damer. Vid den inhemska GP-tävlingen i Jyväskylä slog Reetta Hurske det tidigare rekordet 12,72, som Annimari Korte löpte 2019.

Hurske satte rekordet i försöksheatet. Samtidigt klarade hon kvalgränsen till friidrotts-VM.

– I början kändes det som om några häckar kom ganska snabbt på, men sedan började det flyta. Lopp som dessa är svåra att köra på träningarna, sa Reetta Hurske till Yle då tävlingarna var över.

Hurske vann finalen, men tappade lite på klockan. Hennes segertid skrevs 12,80.

– Känslan var bra inför finalen och jag var nöjd med tiden i försöket. Jag gick in för att vinna finalen. Även de andra springer fort så det gällde att vara snabb.

Med det nya finländska rekordet är Hurske samtidigt årets statistiketta i Europa och 16:e i världen bakom bland annat nio amerikaner. Hon är Europamästare på 60 meter häck från inomhus-EM i vintras.

Korte gick på skada i handen

Nooralotta Neziri, som är på väg tillbaka efter skada, slutade trea bakom Hurske och indiska Jyothi Yarraji. Neziris tid i finalen var 13,17.

Lotta Harala var tillbaka efter en lång frånvaro och gjorde upp om andra plats, men avbröt efter att hon krockat med en häck. Utan en häckberöring i försöksheaten hade hon mycket sannolikt underskridit 13 sekunder som fjärde finländare genom tiderna.

Den tidigare finländska rekorddamen Annimari Korte var tvungen att stå över finalen på grund av en plötslig skada i handen.

– I uppvärmningen slog jag handen ganska hårt i en häck, det gjorde ont. Nu far vi till jouren för röntgen. Jag hade gärna sprungit i finalen, men läkaren förbjöd det, sa en tårögd Korte.

Kähärä i dubbel rekordform

Jessica Kähärä har funnit formen. 21-åringen stod för nytt personbästa i både längdhopp (647) och 100 meter häck (13,31).

Kähärä förbättrade häckrekordet i både försöksheaten och finalen, där hon slutade på femte plats. I längd stod hon över sitt sista försök för att hinna till häcklöpningen.

– Den här dagen gav väldigt bra självförtroende. Huvudmålet är U23-EM i Esbo och nu är det bra att blicka ditåt. Tresteg och längd kommer att vara säsongens huvudgrenar, sa Kähärä.

Jessica Kähäräs syster Jasmin Kähärä är landslagsidrottare i längdåkning.

Tre finländare under 3.40 på 1500 meter i år

Joonas Rinne vann 1500 meter för herrar. Rinne höll undan för Santtu Heikkinen på upploppet och säkrade segern med nytt säsongbästa 3.39,18. Heikkinens notering var 3.39,86. 20-åringen underskred för första gången i karriären 3.40.

– Jag siktade på de sista 300 metrarna, sista varvet brukar avgöra. Tiderna är viktiga, men jag gick in för att tävla. Det finländska rekordet lockar, sa Joonas Rinne som sprang sin näst bästa tid i karriären.

Inhemskt säsongbästa på distansen är 3.38,47 av Europamästaren i hinderlöpning Topi Raitanen. Det här är första gången sedan år 1983 som tre finländare har klarat 3.40 under en och samma säsong.

Finländska rekordet på sträckan är 3.36,33 av Pekka Vasala 1972 och handtiden 3.36,3 av Antti Loikkanen 1980.

Kotaja förhållandevis nöjd trots uteblivet världsrekord

Amanda Kotaja var ute efter rentav världsrekord på 100 meter rullstol i T54-klassen.

Inför tävlingen var Kotaja med sitt personbästa 15,37 en hundradel från världsrekordet. Kotajas färska tid är samtidigt Europarekord.

I Jyväskylä kom Kotaja slutligen i mål på tiden 15,71 utan att nå nytt världsrekord.

– Det kändes stelt i uppvärmningen, så med tanke på det är jag mycket glad över resultatet. Jag har aldrig riktigt fått till det i Jyväskylä, men nu lossnade det, sa Amanda Kotaja i friidrottsförbundets pressmeddelande.

Personbästa i spjut för handbollsspelaren Karell

Sjundeå IF:s spjutkastare Emilia Karell slog sitt personbästa med 25 centimeter. 20-åringens nya rekord är 54,48.

Karell är färsk student från Brändö gymnasium. Utöver spjutet kastar Karell boll – hon är nämligen landslagsspelare i handboll.

Diskussion om artikeln