Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskare om spionutvisningarna: Sätter inte stopp för Rysslands underrättelseverksamhet i Finland

Fasaden till Rysslands ambassad i Helsingfors.
Bildtext Ryssland förlorade en täckmantel för underrättelseverksamhet när nio anställda vid ambassaden utvisades – men detta stoppar enligt forskare inte den ryska underrättelseverksamheten.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Ryssland kommer antagligen att hitta andra sätt att samla in information. Finland har berättat om utvisningen av de nio anställda på ambassaden för att skapa förståelse för Rysslands motåtgärder.

Enligt utrikesminister Pekka Haavisto valde Finland att berätta öppet om utvisningarna av de nio som arbetat på Rysslands ambassad eftersom det rörde sig om ett ovanligt stort antal.

– När man utvisar nio personer handlar det om en så pass stor grupp att vi beslöt oss för att berätta om det. När Ryssland småningom antagligen skrider till motåtgärder leder det till att man förstår motåtgärderna och känner till vilken omfattning ärendet har, sa utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) till nyhetsbyrån STT på onsdagen.

När andra europeiska länder utvisat ryska spioner har Ryssland brukat svara genom att utvisa samma antal diplomater från Ryssland.

Använt diplomatrollen som täckmantel

De nio som utvisas från Finland har sysslat med underrättelseverksamhet och därmed brutit mot Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser. Olaglig underrättelseverksamhet klassas som spionage.

Öppenheten kring utvisningarna har ändå sina gränser. Pekka Haavisto vill inte gå närmare in på vilken typ av olaglig underrättelseverksamhet de utvisade ägnat sig åt eller vilka positioner de haft på Rysslands ambassad.

– Jag går inte in på titelnivån. Det handlar ofta om personer som använder diplomatrollen som täckmantel men har andra uppgifter i praktiken. Vi har sett motsvarande fenomen i andra europeiska och nordiska länder, säger Haavisto.

Pekka Haavisto.
Bildtext Finland har valt att öppet berätta om utvisandet av nio ryska spioner eftersom antalet utvisningar är ovanligt stort, säger utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna).
Bild: Sakari Piippo / Yle

Enligt Haavisto diskuterade expeditionsministären internt ifall det var lämpligt för den att fatta ett beslut i den här frågan eller om de borde ha väntat och låtit den kommande regeringen ta itu med det. Regeringssonderaren Petteri Orpo informerades också om ärendet.

– Även om vi är en expeditionsministär kan vi bli tvungna att fatta beslut hastigt i ett tvingande läge. Vi har fört en diskussion med justitiekanslern om expeditionsministärens befogenheter i den här typen av situationer, säger Haavisto.

Beslutet fattades enligt Haavisto av expeditionsministären för att det inte skulle ha tjänat något till att skjuta på beslutet, inte för att regeringsförhandlingarna på Ständerhuset dragit ut på tiden.

Vi kan förvänta oss andra täckmantlar

Mikko Porvali forskar i underrättelseverksamhetens historia och säger till Yle Uutiset att Ryssland inte kommer att sluta med sin underrättelseverksamhet bara för att Finland låtit utvisa nio personer som sysslat med den under diplomatisk täckmantel.

– Vi kan förvänta oss att de börjar fungera under andra typer av täckmantlar. Det här är illegalt och har avslöjats bland annat i USA och nu senast i Norge, säger Porvali.

Faktaboksförfattaren Mikko Porvali
Bildtext Ryssland hittar antagligen nya sätt att spionera på Finland, säger forskaren Mikko Porvali.
Bild: Tommi Anttonen / Fisher Förlag

I Norge handlade det om en person som utgav sig för att vara brasiliansk forskare men i själva verket arbetade för den ryska underrättelsetjänsten.

Att Finland utvisat de här nio personerna kan enligt Porvali också göra informationsinhämtningen mera mångsidig.

– Det kan betyda ökat cyberspionage, eller också kan det leda till att Ryssland försöker inhämta information antingen från finländare i Ryssland eller från finländare i ett tredje land, säger Porvali.

Källor: STT, Yle Uutiset