Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kan någon av dessa utmana Donald Trump? Här är republikanerna som vill till Vita huset

Uppdaterad 09.06.2023 06:03.
Ett bildcollage med repulikanska kandidaterna Mike Pence, Ron Desantis, Donald Trump, Christ Christie, Nikki Haley och Tim Scott.
Bildtext Mike Pence, Ron Desantis, Donald Trump, Christ Christie, Nikki Haley och Tim Scott.

Hittills har nio republikaner meddelat att de tänker utmana Donald Trump om att bli Republikanernas presidentkandidat 2024. Det är i flera hänseenden ett historiskt och unikt startfält.

Förhandsfavoriten är en åtalad tidigare president som vill göra comeback i Vita huset. Bland utmanarna hittar vi en tidigare vicepresident som vägrar svälja sin chefs lögn om valfusk, en kulturkrigande guvernör som utmanar sin tidigare mentor och en meriterad utrikespolitisk kandidat som vill locka de kvinnliga väljarna.

Bland de övriga finns flera som är beredda att göra sitt yttersta för att ta en plats i strålkastarljuset.

Favoriterna

Med ett år kvar till Republikanernas partikonvent talar mycket för att det antingen är Donald Trump eller Ron DeSantis som tar hem nomineringen. Den tidigare presidenten har betydligt lägre odds.

Donald Trump under ett kampanjmöte i  Manchester, New Hampshire den 27 april.
Bildtext Blir det en returmatch mellan Donald Trump och Ron DeSantis i valet 2024?
Bild: EPA-EFE

Donald Trump

Expresidenten Donald Trump är alltjämt den populäraste republikanen i USA med ett starkt grepp om det republikanska partiet.

De pågående utredningarna och åtalet i New York har hittills haft en positiv påverkan på Trumps väljarstöd.

Trumps ledning är för tillfället så pass stor och han låtit förstå att det inte är någon idé för honom att delta i primärvalsdebatterna som startar i slutet av augusti.

Donald Trump har präglat amerikansk politik sedan 2015.

Än så länge finns det få tecken på att hans trogna väljare skulle ha tröttnat. Men hur kommer det nya åtalet om hans hantering av hemligstämplade dokument och rättegången om hysch-pengarna som kör i gång mitt under primärvalets mest intensiva tid i mars nästa år att påverka honom?

Kan det drama som omger honom och det faktum att han inte längre ses som en vinnare få hans formkurva att vända nedåt?

Floridas guvernör Ron DeSantis i röd slips och blå kostym bakom en talarstol fotograferad snett nerifrån.
Bildtext Kan Ron DeSantis ge Donald Trump en match?
Bild: All Over Press

Ron DeSantis

Floridaguvernören Ron DeSantis är en stigande stjärna inom det republikanska partiet. DeSantis anti-woke agenda och konservativ politik i Florida har väckt positiv resonans bland de republikanska väljarna.

Den 44-årige DeSantis är mer konservativ än Trump. Han vill profilera sig som en ung, fräsch, kraftfull vinnare som effektivt kan föra vidare Trumps ideologi utan drama.

För att Ron DeSantis ska lyckas knappa in på Trumps försprång bör han plocka röster från Trumps lojala väljarbas.

Ingen lätt uppgift för DeSantis som inte har samma karisma och utstrålning som Trump. Dessutom har flera av hans uttalanden på sistone och hans strid med Disney börjat slå tillbaka inom det republikanska lägret.

Men Ron DeSantis har nyligen inlett sin kampanj och ligger klart bäst till att kämpa om presidentnomineringen. Trump ser honom som sitt största hot och attackerar Floridaguvernören dagligen.

Själv menar Ron DeSantis att han är den kandidat som har den största chans att besegra Joe Biden. Men vad tror primärvalsväljarna?

Utmanarna

Varken Mike Pence eller Nikki Haley har väckt någon större entusiasmen bland de republikanska väljarna. Många menar att de inte har några som helst chanser att utmana Trump och DeSantis.

Både Mike Pence och Nikki Haley är etablerade politiker med lång erfarenhet. Med en professionell kampanjorganisation och en väl utdrygad valkassa försöker båda få fotfäste bland mittenrepublikaner.

Mycket hänger på hur det går för dem i de första primärvalen i Iowa och New Hampshire i början av 2024. Om någon av dem eller båda två gör bra ifrån sig där kan de kanske skaka om kortleken.

Mike Pence står bakom ett podium och håller höger näve lyft.
Bildtext Mike Pence är den första vicepresidenten i modern tid som direkt utmanar sin förre chef.
Bild: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Mike Pence

Den tidigare vicepresidenten Mike Pence vägrade gå med på Donald Trumps krav att omkullkasta valresultatet. Han är i dag något av en persona non grata inom Trumplägret. Djupt religiösa Pence försöker locka röster från den kristna högern.

I sin kampanjvideo lyfter den tidigare guvernören i Indiana fram både mellanvästern och hans första politiska idol Ronald Reagan.

Republikanernas presidentkandidat Nikki Haley kan räkna med ett stort stöd i hennes delstat South Carolina.
Bildtext Nikki Haley är den enda kvinnliga republikanska kandidaten.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Nikki Haley

Den tidigare FN-ambassadören och South Carolina guvernören inledde sin kampanj i ett tidigt skede. Hon är den tyngsta kvinnliga kandidaten det republikanska partiet någonsin haft i ett primärval.

Men det har inte återspeglats i opinionssiffrorna. Haley har undvikit att tala om elefanten i rummet. Rykten menar att hon egentligen är ute efter att bli Trumps vicepresident.

Övriga republikanska kandidater

Chris Christie.
Bildtext Chris Christie är en högljudd Trumpkritiker.
Bild: CJ Gunter / EPA

Chris Christie

Kan vara värt att hålla ett öga på på den tidigare New Jersey- guvernören Chris Christie som gått från att ha varit Trump-trogen till en främsta Trump-kritikerna inom det republikanska partiet. Hans räds inte att attackera den tidigare presidenten.

Tim Scott står på scenen och talar med en mikrofon i handen.
Bildtext Senator Tim Scott är en populär politiker i South Carolina.
Bild: STELLA Pictures/Tribune Content

Tim Scott

Senatorn från South Carolina, Tim Scott, behöver inte oroa sig för att kampanjbudgeten sinar – hans stöds av donatorer med tjocka plånböcker. Scott kan mycket väl göra bra ifrån sig när primärvalscirkusen i ett tidigt skede når hans hemdelstat South Carolina.

De övriga kandidater som lämnat in handlingarna till den amerikanska valmyndigheten är: Guvernören för South Dakota, Doug Burgum, den tidigare guvernören i Arkansas, Asa Hutchinson, 37-årige affärsmannen Vivek Ramaswamy och den konservativa mediepersonligheten Larry Elder.

Vad kan avgöra?

Ett brett startfält är vara goda nyheter för Donald Trump i synnerhet om flera kandidater bestämmer sig för att inte droppa ut trots lågt väljarstöd. Fördelas rösterna mellan många kandidater gynnar det Trump.