Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tidigare vicepresidenten Mike Pence inledde sin kampanj med att kritisera Donald Trump

Mike Pence står vid talarpodiet när han inledde sin presidentvalskampanj i Iowa.
Bildtext Mike Pence inledde sin kampanj i Iowa.
Bild: Lehtikuva

Tidigare vicepresidenten och Indiana-guvernören Mike Pence utmanar Donald Trump om att bli republikanernas presidentkandidat. Han inledde sin kampanj med att kritisera sin förre chef – expresidenten Trump.

– Om man tror sig kunna stå ovanför konstitutionen kan man inte bli landets president igen.

Det sa Mike Pence och hänvisade till att Trump krävde att Pence skulle ogiltigförklara Joe Bidens seger i presidentvalet 2020.

När Pence lanserade sin kampanj i Iowa på tisdagen på sin 64-årsdag påminde han väljarna om att Donald Trump försökte bryta mot konstitutionen men att han som vicepresident stod på sig.

– Min tidigare parhäst insisterade att jag hade rätt att ogiltigförklara valet. Trump hade fel.

Pence sågs som en förrädare av de hårdföra upprorsmakarna som stormade Kapitolium, vissa av dem skanderade om att hänga vicepresidenten

Efter de dramatiska händelserna den 6 januari 2021 har Pence tagit avstånd från Trump, nu är han den första amerikanska vicepresidenten i modern tid som utmanar sin förra chef.

Pence chanslös mot Trump

Bland mittenrepublikanerna har Trump inte mycket stöd att hämta – många minns hans tid som Trumps trogna vicepresident. Trumpanhängarna anser i sin tur att Pence svek sin president.

På det första valmötet i Iowa talade den djupt religiösa Pence varmt om ett nationellt abortförbud och menar att Trump är alltför liberal i abortfrågan, ett försök att locka röster från den kristna högern.

Pence väljarstöd ligger i dagens läge på några futtiga procent och de flesta anser att han redan förlorat kampen om att bli republikanernas presidentkandidat.

I sin kampanj kommer han ändå att fortsätta påminna väljarna om sin förra chefs agerande den 6 januari. Om inte annat, kommer det garanterat att irritera förhandsfavoriten Donald Trump.