Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

en påse med bensinpiller
Bildtext Svenska Yle har låtit göra en labbanalys av bensinpiller.
Bild: Arash Matin / Yle

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Forskare avslöjar bränslepiller som bluff

Finlandssvenska nätverksförsäljare säljer piller som ska få bränslet att räcka längre. Produkten lockar då bränslet är dyrt, men då Svenska Yle låter göra en labbanalys kommer det fram att pillret kan göra mer skada än nytta.

I labbanalysen kommer det bland annat fram att bränslepillren innehåller järn. Enligt Tor Laurén, chef för laboratorieservice vid Åbo Akademi, bildar järnet järnoxid, alltså rost, som kan bilda en beläggning inne i motorn och delar av motorn kan sluta fungera.

– Jag skulle inte våga sätta det här i min tank, säger Laurén.

Samlingspartiet blir allt populärare men Sannfinländarna hänger dem i hasorna

Mycket påminner fortfarande om konstellationen i riksdagsvalet i våras. Samlingspartiet, Sannfinländarna och Socialdemokraterna är de tre största partierna i Yles senaste partimätning.

– Det är ett ganska allmänt fenomen att stödet för de partier som har lyckats i valet fortsätter att öka också en tid efter valet, säger Jussi Westinen, forskningschef vid Taloustutkimus som har gjort mätningen för Yle.

Posten slutar leverera post till Lasse och hans grannar om de inte flyttar på sina postlådor några meter

För en dryg månad sedan fick Lasse Lerche i Grankulla ett meddelande från posten om att deras postlåda ska flyttas – hela tre meter. Leche tycker det här är onödigt och ogenomtänkt.

– På vintern är det här omkring två meter snö efter att snöplogen har städat upp gatan. Det betyder att den nya postlådan inte skulle gå att komma åt och knappast skulle stå kvar länge.

Posten svarar att det handlar om säkerhet och effektivitet. Eftersom postlådan ännu inte flyttats har posten skickat en påminnelse. Om postlådan inte flyttats inom utsatt tid så kommer det antingen att uppbäras en avgift för att leverera till den nuvarande postlådan, eller så kommer familjens post att levereras till postens kontor i Mattby, omkring åtta kilometer bort.

Mike Pence inledde sin kampanj med att kritisera Trump

Tidigare vicepresidenten och Indiana-guvernören Mike Pence utmanar Donald Trump om att bli republikanernas presidentkandidat. På tisdagen inledde han sin kampanj med att kritisera sin förre chef – expresidenten Trump.

– Om man tror sig kunna stå ovanför konstitutionen kan man inte bli landets president igen.

Det sa Mike Pence och hänvisade till att Trump krävde att Pence skulle ogiltigförklara Joe Bidens seger i presidentvalet 2020.

Zelenskyj avvisar anklagelser om sprängningen av Nord Stream

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avvisar misstankar om att Ukraina var inblandat i sprängningen av Nord Stream gasledningar i Östersjön.

Zelenskyj säger till den tyska tidningen Bildt att han aldrig skulle ha beordrat sådana sprängdåd och att den ukrainska underrättelsetjänsten inte var inblandad.

Tidningen Washington Post skrev i förrgår att USA var medvetet om Ukrainas långt gångna planer på att sabotera Nord Stream.

Läs mer om de senaste händelserna i Ukraina.

Väder:

Växlande molnighet och västerifrån på många håll regn eller regnskurar, nära sydkusten först i eftermiddag. I väst småningom uppehåll och från i kväll uppklarnande, i öst uppehåll först i morgon bitti. Dagens högsta temperatur är 11 till 19 grader, varmast i söder. I norr 8 till 12 grader.

Svag eller måttlig vind omkring väst, från i kväll vind omkring nord.

En mobiltelefon visar startvyn för Yle-appen med en bild på Finlands lucia och texten "Vem vill du se som Finlands lucia 2022? Kandidatnomineringen pågår!"

Få nattens och morgonens nyheter direkt i mobilen med Yle-appen

Morgonkollen skickas ut varje vardagsmorgon.