Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Eva Kela är Efter Nios nya programledare i höst – vikarierar för Sonja Kailassaari som ska bli mamma

En ljushårig kvinna tittar in i kameran och ler stort.
Bildtext Eva Kela är en van programledare som älskar mänskliga möten och samtal. Hon tycker att det är särskilt kul att leda ett program tillsammans med någon annan.
Bild: Parad Media

Eva Kela gör tv-comeback i augusti då hon hoppar in som programledare för Efter Nio. Nyheten avslöjades i kvällens program som också är Sonjas sista innan föräldraledigheten.

Då Efter Nios höstsäsong kickar igång kommer Janne Grönroos att få sällskap av journalisten och programledaren Eva Kela. Eva är från tidigare ett bekant ansikte från tv-program som Min morgon, Huvila & Huussi, Kadonneen jäljillä och Huomenta Suomi.

– Det roligaste och finaste i den här branschen är alla möten och samtal där man verkligen kommunicerar, lyssnar och pratar med människor. Jag älskar det!

Det har hunnit gå ett tag sedan Eva synts till i tv-rutan. År 2016 valde hon att lämna MTV3:s morgonprogram Huomenta Suomi för att istället jobba med det som händer bakom kameran. Efter det har hon främst jobbat som redaktör, manusförfattare och producent för olika produktioner. Hon har bland annat producerat Yle Vegas veckslutssändningar tillsammans med programledaren Kike Bertell sen år 2017.

Tre personer tittar in i kameran och ler. Kvinnan i mitten håller i en body för bebisar. På bodyn står Efter Nios logo.
Bildtext I säsongens sista avsnitt av Efter Nio vinkar vi tillfälligt hejdå till Sonja och välkomnar Eva! Efter Nio är tillbaka igen måndagen den 21 augusti.
Bild: Parad Media

Nu ser Eva fram emot att vara tillbaka på tv. Hon beskriver Efter Nio som ett drömjobb.

– Efter Nio lyckas med att vara överraskande. Det är det viktigaste med ett bra tv-program, att du som tittare inte får precis det du förväntar dig. Det finns överraskningar och en liten känsla av fara.

Nej tack till ormar och fallskärmshopp

Eva och Janne är bekanta med varandra från olika jobbsammanhang, men närmare än så känner de inte varandra. Eva känner spontant att hon gillar Janne väldigt mycket och att de på många sätt är lika varandra.

– Janne är en lustigkurre. Komik och humor är en stor del av hans sätt att vara. Där tror jag att vi kan mötas. Det ska bli jätteroligt. Men kemin mellan programledare kommer sen, det är inget vi kan öva på.

Vad tror du att du kommer att tillföra programmet?

– Jag för med mig en del impulsivitet, mycket spontana reaktioner, skratt och humor. Samtidigt förstår jag att hålla tillbaka de mest spontana tankarna och de konstigaste idéerna vid behov. Men jag tror att det är min styrka: att vara lite överraskande.

Utöver samtal och människomöten handlar Efter Nio ofta om att programledarna sätter sig själva på spel i inslag där de testar nya saker. Eva säger att hennes gräns går vid ormar och höga höjder.

– Allt som triggar fruktan, fasa och ångest är inte bra. Ni kommer aldrig att få mig att hoppa fallskärm!

Innan Eva kliver in i rollen som Efter Nios programledare är hon fullt upptagen med ett annat projekt. Det är frågan om en webbserie för Yle Arenan som fokuserar på kvinnligt åldrande och utseende. Tillsammans med andra kvinnor utforskar hon hur utseende dikterar våra liv på olika sätt.

– Idén kom från att jag själv börjar bli äldre och det händer saker med utseendet. Jag ville ta reda på hur utseendet påverkar oss och varför kvinnor som åldras ofta osynliggörs och uppfattas som fula eller mindre värda.

På tal om kvinnligt åldrande poängterar Eva att det inte är en självklarhet att en kvinna i hennes ålder får chansen att leda ett tv-program.

– Vi ska inte glömma att jag är en kvinna i medelåldern och att det finns en åldersdiskriminering på arbetsmarknaden. Därför är jag ärad och glad över att ha fått jobbet på Efter Nio.

Se hela intervjun med Eva Kela i säsongens sista avsnitt av Efter Nio:

Sommar: Markoolio och Irma Lehtosalo rings varje dag - Spela upp på Arenan