Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pekka Haavisto ställer upp i presidentvalet 2024 – vill inte bara vara De Grönas kandidat

Uppdaterad 08.06.2023 12:29.
Pekka Haavisto meddelar att han ställer upp i presidentvalet 2024 - Spela upp på Arenan

Den gröna politikern Pekka Haavisto ställer upp för en valmansförening som inleder namninsamlingen omedelbart. De Grönas ordförande Maria Ohisalo stöder Haavisto.

Pekka Haavisto ställer upp i presidentvalet för tredje gången.

Haavisto kandiderar genom en valmansförening, men säger att han hoppas på stöd från sitt eget parti De Gröna. Han motiverar sitt val med att han vill vara en kandidat för hela folket.

– Presidentvalet är ett utpräglat personval och jag har blivit kontaktad av många som säger att de aldrig röstat på De Gröna men att de gärna skulle delta i kampanjarbetet eller rösta på mig.

– Det är viktigt att alla kan delta i kampanjen oavsett partitillhörighet, ålder och bostadsort. Därför anser jag att det är naturligt att kandidera genom en valmansförening, säger Haavisto.

Pekka Haavisto

För att en valmansförening ska kunna ställa upp en kandidat i presidentvalet krävs 20 000 underskrifter.

Insamlingen av underskrifter inleds omedelbart på torsdagen.

De Gröna stöder Haavisto

De Grönas ordförande Maria Ohisalo ger Haavisto sitt stöd och skriver på Twitter att Finland behöver hans långa erfarenhet av utrikespolitik och hans förmåga att ena folket.

Hon uppmanar anhängare att samla in namn för Haavisto på torg och festivaler.

De Gröna samlas till partimöte under veckoslutet och ska då formellt ta ställning till vem partiet stöder i presidentvalet.

Folkets favorit

Pekka Haavisto har i de senaste mätningarna inför presidentvalet brädat alla sina eventuella motkandidater med råge. I Yles mätning i maj önskade 28 procent av finländarna att Pekka Haavisto ska bli president.

Tvåa var Finlands Banks chefsdirektör Olli Rehn (C) med ett stöd på 15 procent och trea chefen för Utrikiska institutet Mika Aaltola med 13 procent. Ingen av dessa har meddelat om de ställer upp i valet.

Kampen om presidentposten väntas komma igång på allvar i höst när fler partier utser sina kandidater.

Antonio Flores och Pekka Haavisto står bredvid varandra finklädda på självständighetsbalen 2023. De ler och tittar in i kameran.
Bildtext Pekka Haavisto tillsammans med sin partner Antonio Flores vid presidentens mottagning på självständighetsdagen 2022.
Bild: Kimmo Brandt / AOP

Partner önskar så liten roll som möjligt

Under presskonferensen fick Haavisto en fråga om vilken roll hans partner Antonio Flores kommer att ha i kampanjen.

– Där hemma uttryckte Antonio klart att han önskar en så liten roll som möjligt. Nuförtiden har en partner ett eget yrke och sina egna uppdrag. Klart att min partner stöder mig, men det är kandidaten själv som står för substansen.

Presidentvalet