Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Personalbrist på akuten vid ÅUCS i sommar

Uppdaterad 08.06.2023 11:06.

Akutavdelningen vid Åbo universitetscentralsjukhus tvingas skära ner på sin verksamhet i sommar på grund av personalbrist.

Välfärdsområdet har inte lyckats anställa tillräckligt med vikarier för sommarmånaderna.

Patienter ska endast besöka mottagningen i akuta fall. Det här gäller exempelvis om man har ont i bröstet, har andnöd, blöder kraftigt, har fått en fraktur eller lider av hård huvudvärk som inte går om med värkmedicin.

I icke-brådskande fall ska man kontakta en vårdcentral. Det här gäller exempelvis om man behöver ett sjukintyg, är lindrigt förkyld eller behöver förnya sina recept.

Man ska alltid ringa jouren innan ett besök, uppmanar ÅUCS. Numret till akutavdelningen är 02-313 8800. Man kan också ringa den nationella jourtelefonen på 116 117.

I nödfall ska man alltid ringa det allmänna nödnumret 112.

Åboland

En drönar bild av skärgården.

Stadsdirektörskandidaterna lyfter gärna upp skärgården som en trumf men är ense om att Pargas stad måste bli bättre på att lyfta sin egen svans

Om exakt en vecka, den 18 december, ska beslutsfattarna i Pargas välja ny stadsdirektör. Alla tre kandidater lyfter gärna fram samarbete och öppenhet som nyckeln till framgång.

Små spetsdukar med ljus och ishockeyspelare som hänger.

Ljusets stig i Åbo spred glädje och inspiration i vintermörkret

Ljusets stig lockade också i år många besökare till Åbo centrum. Evenemanget ordnades nu för tredje gången vid åstranden och de gamla delarna av staden.

Trots att mängden besökare var stor, uppstod ingen större rusning eller några ordningsproblem.

Ett av de populäraste verken var Samuli Hallas verk StigAir, som bestod av flera fallskärmar i spetstyg.

Ljusets stig ordnades den 6-9 december, men några av ljuskonstverken kommer att stå kvar till januari 2024.

En kvinna med en korg och ett stort pepparkakspris.

Magdalena Johansson bakade Pargas bästa pepparkaka i år: ”Jag har bakat de här pepparkakorna i 49 år”

Magdalena Johansson, från ön Heisala i Pargas, är årets vinnare i tävlingen ”Pargas bästa pepparkaka” 2023. Gunnel Fjäder belönades med ett hedersomnämnande.

Priset delades ut på Gamla Malmens julmarknad på lördagen. Johansson vill inte avslöja receptet på vinnarbidraget, men berättar att det är ett gammalt släktrecept.

– Det känns jätteroligt och det är en stor ära, men dom är ju goda. Min svärmor fick receptet av sin svägerska i tiderna och nu har jag bakat de här pepparkakorna i 49 år, säger Johansson.

Tävlingen ordnades nu för andra gången och fick in totalt tio bidrag. Arrangörer för tävlingen är Invånarföreningen Gamla Malmen och Pargas hembygdsförening i samarbete med Pargas Marthaförening, Paraisten Marttayhdistys och Pargas stad.