Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Här byts gamla kläder mot kaffe och bad – pantsystem försöker få ordning på textilavfallet

Miika Hovi återvinner textilier i Lahtis.
Bildtext Miika Hovi hämtade ett par påsar med byxor och skjortor till insamlingen. Han tycker att pantsystemet är lysande.
Bild: Anders Karlsson / Yle

Stora mängder textilier hamnar årligen i blandavfallet. Ett system med pant kan vara lösningen för att öka återvinningen. Belöningen får ändå inte uppmuntra folk att köpa mer kläder.

Det är nästan kö till textilinsamlingspunkten i andra våningen av köpcentret Trio i centrala Lahtis. Personalen handleder ivriga medborgare, som vill delta i återvinningen.

Staden testar under ett par veckor ett pantsystem, där biljetter till friluftsbadet och kaffekuponger erbjuds i utbyte mot textilavfall.

Bild på pantkuponger som delas ut i Lahtis i utbyte mot gamla textilier.
Bildtext De som återvinner sitt textilavfall får i testskedet välja mellan en biljett till friluftsbadet och en kaffekupong som belöning.
Bild: Anders Karlsson / Yle

Lahtisbon Arja Jokiniemi berättar att hon samlar på sig en hel del textilavfall. Vanligtvis för hon sina gamla kläder till olika organisationers insamlingspunkter. Ibland säljer hon också på loppmarknad.

– Det här är en mycket bra idé, som gärna skulle få fortsätta. Jag tror nog att belöningen ökar folks iver att återvinna en aning. Insamlingspunkten är också på ett bra ställe för den som saknar bil och åker kollektivt, säger hon.

350 kilogram avfall samlades in under en vecka

Försöket med textilpant har sin förebild i återvinningssystemet för dryckesförpackningar.

– Vi tänkte att då flaskor och burkar redan återvinns så effektivt i Finland, så ville vi testa en liknande idé också på textilier, säger miljökoordinator Jenni Rahkonen vid miljöutvecklingsenheten vid Lahtis stad.

Jenni Rahkonen förevisar återvinningspunkten för textilier i Lahtis.
Bildtext Miljökoordinator Jenni Rahkonen förevisar olika slags material som finns i textilier.
Bild: Anders Karlsson / Yle

Då Svenska Yle besöker Lahtis är försöket inne på sin andra vecka. Under en vecka samlades sammanlagt 350 kilogram textilavfall in, vilket är fem gånger mer än medeltalet för andra insamlingspunkter.

– Folk har kanske haft en del tygavfall hemma i gömmorna och har inte vetat vad de ska göra med det. Panten har säkert också motiverat och fått folk i rörelse, säger Rahkonen.

Nästan alla kläder som inte längre används och som till exempel är sönder duger. Textilierna får inte vara smutsiga eller mögliga.

Textilierna som samlas in i Lahtis åker vidare till Sydvästra Finlands avfallsservice, där de processeras. Slutprodukten är textilfibrer som fungerar som råvara för industrin.

En hög med gamla kläder på Sydvästra Finlands avfallsservice i Åbo.

Nu ska våra utslitna kläder och tyger återvinnas – vi följde med hur söndriga jeans blev nya textilfibrer

Från och med årsskiftet ska du inte kasta bort kläder som slitits ut. För dem till en textilinsamling för avlagda kläder så blir de textilfibrer i ny cirkulation.

Belöningen får inte uppmuntra till större konsumtion

Den nya avfallslagen ålägger sedan årsskiftet städer och kommuner att samla in avlagda textilier. Insamlingspunkter har börjat uppenbara sig i gatubilden runtom i landet.

Projektingenjör Conny Gabrielsson vid Sydvästra Finlands avfallsservice har ännu inte några siffror att delge för i år, men mängderna insamlat avfall ökar hela tiden.

– Trenden håller i sig. Jag vet ändå inte om man direkt kan dra paralleller till den nya lagstiftningen.

En brunhårig man i orange-svart rock står inne i en fabriksbyggnad.
Bildtext Projektingenjör Conny Gabrielsson säger att mängderna insamlat avfall ökar hela tiden.
Bild: Maria Lammassaari / Yle

Conny Gabrielsson välkomnar idén med att erbjuda kaffekuponger och badbiljetter för att aktivera folk. Det gäller ändå att hålla tungan rätt i mun då eventuella framtida belöningssystem planeras.

– Man kan göra klädåtervinningen mer lukrativ om något erbjuds i utbyte, men i värsta fall uppmuntrar det till större konsumtion, vilket i det långa loppet är dåligt för miljön. Det är en ganska fin balansgång.

Insamlingspunkterna ska finnas där folk rör sig

Lahtis analyserar som följande pantförsöket och fattar beslut om fortsättningen. Det återstår att se om andra städer och kommuner också nappar på.

– Det är bra med en liten motiverande belöning så att folk återvinner sina extra textilier. Men inte så att de kastar bort kläder som är i gott skick, säger Jenni Rahkonen.

Arja Jokiniemi sätter en påse med textilavfall i insamlingen.
Bildtext Arja Jokiniemi sätter en påse med textilavfall i insamlingen i centrala Lahtis. Hon tycker det är bra att gamla kläder återvinns.
Bild: Anders Karlsson / Yle

Arja Jokiniemi är i färd med att välja mellan kaffekupong och biljett till friluftsbadet. Det blir en kaffekupong, då hon inte besökt just det kaféet som kupongen går till.

– Informationsgången är viktig. Det här är ett bra ställe att ha en insamlingspunkt på och de stora köpcentren fungerar också bra, säger hon.

Föreningen Suomen kiertovoima upprätthåller en kartservice där insamlingspunkter för hushållsavfall finns listade.

Diskussion om artikeln