Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Sociala entreprenörer förbättrar världen bit för bit – kreativitet och god vilja är nyckeln till framgång

en glad samling personer i olika ålder, två sitter fem står framför en tegelvägg med texten kukunori
Bildtext Finlands enda Ashoka fellow Markus Raivio längst till vänster tillsammans med andra changemakers.
Bild: Heidi Maria Finnilä / Yle

Ashoka är världens största nätverk av sociala entreprenörer och changemakers. En changemaker är en person som skapar nya sociala innovationer för samhällets bästa.

Ashoka är ett världsomfattande nätverk av medlemmar, sociala entreprenörer och partners. Organisationens målsättning är att öka antalet changemakers, alltså personer som förändrar världen till det bättre. En social innovation är en tjänst eller metod att arbeta för att lösa problem på nya sätt. Innovationen ska vara social i mål eller medel.

Egentligen är Ashokas målsättning ännu högre än det, nämligen: Everyone is a changemaker, det vill säga att vi alla kan vara changemakers, förändrare. Svenska folkskolans vänner har också engagerat sig och erbjuder ett mentorsprogram för unga i socialt entrepenörskap och ledarskap för personer i åldern 18–25.

personer i olika ålder med olika bakgrund sitter och samtalar vid ett bord
Bildtext Konstruktiv kommunikation, vänlighet och respektfullt bemötande är en förutsättning för att skapa förändring.
Bild: Heidi Maria Finnilä / Yle

Stora finansiärer verkar i bakgrunden och satsar både på små och stora sociala innovationer som förbättrar världen steg för steg. En grundförutsättning är det som Einstein sade redan för över 140 år sedan:

Problem kan inte lösas med samma sätt att tänka som skapade dem

Albert Einstein

Markus Raivio är hittills Finlands enda Ashoka fellow, det vill säga en person som har fått hjälp att bygga upp sitt projekt. Han blev vald efter en lång process. För tillfället leder han föreningen Kukunor, som främjar kultur och välbefinnande. Hans arbete är att vara en changemaker.

– Varje morgon går jag ut med hunden efter att ha kollat nyheterna. Under promenaden kommer jag på flera olika idéer för att lösa alla problem som nyheterna har rapporterat om.

Det här är vad jag gör. Jag är en idékille

Markus Raivio

Raivio berättar att största delen av hans idéer är dåliga, men ibland dyker det upp ett guldkorn bland alla dåliga idéer och guldkornet tar han sedan med sig till jobbet.

en man med sin bas
Bildtext Att musikterapi inte fungerar för alla, var först en besvikelse för Markus Raivio. Men sedan började han utveckla sin idé vidare.
Bild: Heidi Maria Finnilä / Yle

Ursprungligen var Markku Raivio trummis. Men eftersom han alltid varit intresserad av terapi på grund av psykisk ohälsa i familjen, utbildade han sig också till musikterapeut.

I sitt arbete märkte Raivio att personer med psykisk ohälsa mår bra av att göra saker tillsammans. Att musicera tillsammans var hans första idé som funkade bra för de första grupperna, men inte för alla.

Då insåg Raivio att olika grupper behöver olika aktiviteter och att idén inte ska komma uppifrån utan från gruppen själv.

En del vill hellre laga mat tillsammans, gå ut med hunden eller meka med motorcyklar. Men för de flesta är det en god rehabiliteringsform att göra något tillsammans

Markku Raivio

Det här var alltså den idé som ledde Raivio till Ashoka. Via nätverket har han också jobbat i Kenya och skräddarsytt gruppverksamhet för personer med svåra psykiska trauman i bagaget.

Utöver sitt eget arbete vill Raivio låta det goda gå vidare och träffar gärna ungdomar med idéer som gör världen bättre.

Årets unga changemakers

Panashe Kauhanen är en av dem som är nominerade för priset Young Changemakers 2023 för sitt projekt FASHCENE. En inkluderande modeshow som ger synlighet för personer med olika kulturbakgrund.

ung man i t-shirt och med bakvänd keps på huvudet ler glatt
Bildtext En av Panashes målsättningar är också att ge en röst till alla som hellre uttrycker sig på andra sätt än verbalt.
Bild: Heidi Maria Finnilä / Yle

Dagmar Ilonoja jobbar med Operation Arktis, vars målsättning är att starta en bred diskussion om en klimatkorrigering som främjar omfattande forskning och stöder beslut som hindrar att polarisarna smälter med förödande konsekvenser.

ung kvinna ler
Bildtext Dagmar Ilonoja vill bredda diskussionen om Arktis och låta flera olika aktörer blir hörda. Utöver experter ska också representanter för ursprungsbefolkningen höras.
Bild: Heidi Maria Finnilä / Yle

Maija Kuivalainen vill också bredda klimatdiskussionen och har jobbat med att utveckla nätverk för att öka klimatdiskussionen mellan olika intresseorganisationer och grupperingar. Maija Kuivalainens målsättning är att vi slutar bråka och kommunicerar i stället mer konstruktivt kring klimatfrågor.

två unga kvinnor sitter i soffan och ler glatt mot kameran
Bildtext Till höger Maija Kuivalainen, vald till Ashokas unga påverkare 2023 och Elsa Kivinen till vänster. Båda arbetar för att förbättra olika organisationers samarbete kring klimat.
Bild: Heidi Maria Finnilä / Yle

Ashoka i ett nötskal

– Världens största nätverk av sociala entreprenörer och changemakers.

– En social entreprenör är en person som gör en social innovation.

– En social innovation är en ny tjänst eller metod att lösa problem på nya sätt. Innovationen ska vara social så att den förenar olika personer, grupper eller organisationer.

– Ashoka väljer ut och stärker sociala entreprenörer.

– Ashoka uppmuntrar barn och unga att bli changemakers och stöder sina samarbetspartners att uppnå sin fulla potential.