Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Norrena & Frantz: ”Min vän är härlig när vi är ensamma, men gör sig lustig på min bekostnad när vi är med andra”

Två unga allvarliga kvinnor lutar sig mot en tegelvägg
Bild: ALIAKSEI SKREIDZELEU

I sommar bjuder Relationspodden på några specialavsnitt där vi svarar på lyssnarnas frågor. I veckans avsnitt fokuserar vi på komplicerade vänskapsrelationer.

Bland annat sätter vi tänderna i detta dilemma:

Min allra bästa vän är underbar när vi är på tumanhand, men så fort någon annan kommer in i vår grupp är hon helt hemsk. Alla hennes värsta sidor kommer fram, hon är skrytsam, elak och självisk. Hon känner till alla mina osäkerheter och dem använder hon för att skämta på min bekostnad när vi är bland folk. Såklart har jag tagit upp det här med henne men det är inte lätt. Hon är helt oförstående. Vad ska jag göra? Har inte riktigt någon annan vän så skulle nog vara mycket ensam utan henne.”

M.M.-21

Hannah:

Vilken mystisk kompis som förvandlas till en mobbare i en del sociala sammanhang. Det är som att hon behöver trycka ner dig för att framhäva sig själv.

En del människor saknar ju spelöga och inser bara inte att deras skämt kan vara sårande, men eftersom du sagt till är det inte okej att hon bara fortsätter som tidigare.

Kanske det skulle vara läge för dig att utvidga din bekantskapskrets? Nu verkar det nästan som att du är i ett beroendeförhållande till den här vännen och därför känner att du måste stå ut med hennes beteende.

Eva:

Jag tycker absolut det låter som att din kompis är osäker på sig själv, och för att framstå som framåt och kul gör hon sig rolig på din bekostnad när ni är ute bland folk. Det ska du absolut inte behöva stå ut med!

Du skriver att du har försökt tala med henne, men att hon inte ser problemet. Du skriver också att du är rädd för att bli väldigt ensam om du inte längre hängde ihop med henne.

Men ärligt talat: du förtjänar bättre vänner än så här! Att hon inte tar åt sig när du säger att hon gjort dig ledsen är illa.

Jag tycker du ska ge henne en chans till - men bara en. Om hon ändå fortsätter så här måste ni nog ta en paus.

Det här och flera kompis-bekymmer tacklar vi i veckans avsnitt av Relationspodden.

Snåla kompisar, avundsjuka polare och bitchiga kolleger

29:51