Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dags att plocka fram shortsen! Sommarvärme utlovas i början av nästa vecka

Uppdaterad 08.06.2023 12:23.
Människor i Tokoistranden i Hagnäs, Helsingfors.
Bildtext Somrigt väder väntas i hela landet. Bilden är tagen i Hagnäs i juli 2021.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Sommaren har inletts i svala och regniga tecken – men nu gör vädret en helomvändning. Temperaturer på över 20 grader utlovas i hela landet under veckoslutet, och i början av nästa vecka kan det bli högsommarvärme.

Juni månad har inletts i kyliga tecken och rentav med snöfall på vissa håll. Men snart blir de regniga, kyliga sommardagarna ett minne blott – åtminstone tillsvidare.

Ännu på torsdag eftermiddag kan det regna på sina håll i södra och östra Finland, med risk för åska i Kajanaland. Dagstemperaturen under torsdagen rör sig kring 10–15 grader i hela landet, med något varmare temperaturer i söder.

Ett regnområde drar över Finland natten till fredag – men därefter börjar högtrycket tillta och värme och uppehållsväder är att vänta, säger Yles jourhavande meteorolog Laura Tuomola till Yle Uutiset.

Kartan visar de högsta dagstemperaturerna för torsdag, fredag och lördag.
Bildtext Vädret blir varmare i hela landet från och med torsdagen.
Bild: Elias Paakkanen / Yle

Det varma området breder ut sig från och med fredag och under lördag och söndag är temperaturer på över 20 grader att vänta i hela landet.

– Det blir riktigt torrt härefter, hetta kan vara att vänta redan i början av nästa vecka, säger Tuomola.

Mot slutet av nästa vecka kan 30-gradersstrecket nås i landets södra del, förutspår Forecas meteorolog Joanna Rinne i väderlekssajtens blogginlägg.

Varning för skogsbränder

Det torra vädret för med sig en ökad risk för skogsbränder.

Under torsdagen är varningar i kraft i landskapen på sydkusten samt i Satakunta och på Åland – men området kan komma att utvidgas under veckoslutet och i början av nästa vecka, när regnen avtar och temperaturerna stiger.