Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Norrena & Frantz: ”När det dök upp övervakningskameror i vårt hem insåg jag att hans kontrollbehov gått för långt”

Trött ung kvinna sitter lutad mot en vägg
Bild: Kris Han

Veckans brevskörd var ingen rolig läsning. Väldigt många kände sig träffade när vi ställde frågan ”har du levt eller lever du som bäst med en kontrollerande partner?”

Många av breven följer samma mönster. Ni har blivit kära och allt har känts bra. Partnerns omsorg och nyfikenhet har i början bara varit gullig. Men småningom dyker de märkliga tendenserna upp.

Hen vill veta var du är, vem du träffar och vad du har för dig. Du förväntas komma hem vid bestämda tidpunkter och vara anträffbar via telefonen dygnet runt.

Vänner och familj ska du klara dig utan, din partner ska vara allt.

Och ibland går det riktigt långt. Hen hotar med att ta livet av sig om du går. Eller av dig.

Maria Siljander är sakkunnig inom våld i nära relationer. I veckans podd ställde vi några frågor till henne.

När ska varningsklockorna börja ringa?

Det gäller att gå på sin magkänsla. Ifall du känner att någonting inte stämmer där hemma är det antagligen sant. Ofta dyker det upp klienter hos oss som är osäkra på om de alls borde vara här eller ifall deras problem är tillräckligt stora, men när vi diskuterar saken märker de att magkänslan varit rätt och det var bra att de sökte hjälp.

Varför väljer så många att stanna kvar i relationer där de blir kontrollerade?

Oftast handlar det ju om starka känslor. Har man varit störtförälskad i någon så väljer man kanske att ha överseende när hen beter sig konstigt, för därefter kan ju allt vara bra igen under en period. Dessutom kan man ha satt stora resurser på relationen, till exempel skaffat ett gemensamt hem eller familj. Då är det väldigt svårt att bara vandra ut genom dörren när det inte känns bra.

Ifall det har gått så långt att man förlorat kontakten till familj och vänner, vad ska man göra då?

Ett första steg är att diskutera sin vardag med någon, till exempel kan man kontakta oss. Ofta faller pusselbitarna på plats så fort klienterna beskriver sin situation för någon, då ser de plötsligt själva saken i ett helt annat ljus. Vi är diskreta och tar klienternas situation på stort allvar, vi ringer till exempel aldrig upp klienter som bett om att inte bli kontaktade om de vet att partnern kollar igenom deras telefoner.

Får du uppleva lyckliga slut i ditt arbete?

Absolut! Före detta klienter hör ibland av sig till mig och berättar att deras liv ser helt annorlunda ut nu efter att de vågade lämna relationen. Och det gäller faktiskt också dem som utövat kontrollen och våldet i relationen, de kan arbeta med sin svartsjuka och ha helt normala relationer senare i livet. Det är alltså fullt möjligt för alla att ta sig vidare och få ett lyckligt liv, men det kan behövas hjälp. Och hjälp finns att få.

Nollinjen erbjuder stödsamtal och chatt

Hjälptelefonen är nationell och avgiftsfri. Tjänsten finns till för alla som blivit utsatta för våld eller hot om våld i nära relationer. Du får vara anonym. Personalen ser inte ditt telefonnummer. Samtalet syns inte på telefonräkningen.

Nollinjens telefonnummer är 080 005 005.

Ring det allmänna nödnumret 112 om du är i akut behov av hjälp.

Här hittar du information om skyddshem.

Via Förbundet för mödra- och skyddshems sida kan du bland annat chatta anonymt med en handledare.

Hör en längre intervju med Maria Siljander i slutet av veckans poddavsnitt. Ett varmt tack till alla er som skrev till oss! Alla brev kom inte med i artikeln eller podden, men vi har läst vartenda ord och hoppas att ni ska känna er stärkta av Maria Siljanders råd och varandras berättelser!

“Han ville konstant veta var jag var och med vem” - när kärlek övergår i kontroll

41:17

Det har dröjt länge att bli hel igen

I sex års tid levde jag med en kontrollerande partner. Han ville ha mig helt för sig själv. Om jag någon gång var någonstans ville han ha telefonkontakt.

Han misstänkte att jag hade annat sällskap, och beskyllde mig för det. Men han var narcissist. Det ljuset gick upp för mig alldeles för sent, då jag redan mådde extremt dåligt.

Mitt bästa beslut i livet är att jag gjorde slut. Det har tagit lång tid att någorlunda återhämta mig från det hela.

beslutsam 50 år

När han riggade kameror i vårt hem insåg jag att det gått för långt

Han frågade mycket om mig, men jag tyckte det var fint att han var intresserad. Han skjutsade mig gärna när jag skulle någonstans. Först senare insåg jag att det inte varit fråga om kärlek och omtanke utan ren kontroll.

Snart började jag helt enkelt ljuga för att få slappna av. Om jag var ute med mina kolleger i en annan stad sade jag att jag skulle lägga mig direkt efter middagen, fast vi ju fortsatte att mingla i några timmar till.

Till sist kände jag att luften tog slut! Det började dyka upp övervakningskameror inne i huset och utanför. De fick mig att känna obehag. Varför måste en kamera filma mig i mitt eget hem? När jag ifrågasatte kamerorna sa han alltid att ”jasså, vad har du att dölja?”

Lita ska man, 35

 Mörkhårig man och blond kvinna sitter i soffa och ser sorgsna ut
Bild: Lev Dolgachov

Hon hade blivit sårad och litade inte på mig

Min f.d flickvän blev illa till mods, orolig och rentav elak om jag inte kom hem på precis det klockslag jag sagt. Hon hade levt med en annan tidigare som inte behandlat henne bra, och var väl rädd för att bli övergiven.

Jag försökte anpassa mig, men det kändes ändå som att jag var kontrollerad. Relationen tog slut när hon blev kär i en annan och jag räddades av en killkompis som jag fick dela bostad med.

Pate 43

Han är kontrollerande, jag är högkänslig

Lever med en kontrollerande partner, som inte inser detta själv. Jag är högkänslig och upplever hans kontrollbehov väldigt starkt.

Han vill oftast veta hur länge jag är borta, vem jag är med, när jag kommer hem, varför jag är borta så länge och han blir sur om jag inte gör som han förväntar sig. Mina vänner är viktiga för mig, så har vägrat sluta träffa dem, men har ju förstås då fått höra att jag prioriterar andra över honom.

Snart finns det inte något kvar av mig då jag bara ger och ger. Jag förstår att det här inte är sunt, men då kärleken är så stark ...

Högkänslig, 28 år

Man med oberörd min sitter i förgrunden, bakom honom skymtar en gråtande kvinna
Bild: HALFPOINT S. R. O.

Han bröt ner mitt självförtroende

Han skulle alltid veta var jag var och om jag inte svarade i telefonen var han rasande när han kom hem.

Han försökte också förstöra mitt självförtroende. När han kom hem till ett skinande rent hem som jag städat hela dagen tog han fram dammsugaren och började dammsuga.

När vi var på dans kunde han bjuda upp främmande kvinnor men om jag blev uppbjuden kunde han bli hotfull.

Efter två år packade jag ihop allt när han var på jobbet och flyttande ut. Fick senare höra att han hade haft en annan vid sidan om.

Föll för en charmör men under skalet gömde sig hin hane. Född 1955

Då hemmet inte är den tryggaste platsen - över 11 000 sökte i fjol hjälp för våld i nära relationer

45:28