Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder Floridas ödesmatch: Panthers måste vinna då Stanley Cup-finalserien landar på uppstickarnas hemmais

Uppdaterad 08.06.2023 21:28.
Programmet är inte längre tillgängligt
NHL, tredje finalen: Florida Panthers - Vegas Golden Knights (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Florida Panthers må vara ett lag som inte ger sig i första hand – men ett 0-3-underläge vänder de inte mot Vegas. Den tredje matchen i årets finalserie är därför en måstematch för pantrarna.

Florida Panthers–Vegas Golden Knights

Klockan 03.00, TV2 och på Arenan
Kommentator: Mattias Simonsen

Programmet är inte längre tillgängligt
NHL, tredje finalen: Florida Panthers - Vegas Golden Knights (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

För nästan 30 år sedan spelade Florida Panthers sin hittills enda Stanley Cup-final – och blev svepta. Efter två matcher i Las Vegas är det mycket som talar för att pantrarna skulle gå ett liknande öde till mötes.

Den första finalen som slutade 5–2 var jämn, visst, men den andra som slutade 7–2 var en regelrätt överkörning av Golden Knights.

2. finaalin maalikooste: Vegas–Florida - Spela upp på Arenan

Vegas har klarat av att blotta Floridas svagheter på ett sätt inget annat lag i slutspelet klarat av att göra hittills. Då Florida nu får spela hemma för första gången måste de hitta en annan växel.

De måste försvara tätare, de måste anfalla vassare och framför allt måste de se till att inte låta de heta känslorna koka över. Boston, Toronto och Carolina gick alla på deras provokativa minor. Vegas vägrar göra det.

Tvärtom har Golden Knights klarat av att matcha de fula tilltagen. Nu gäller det att fokusera på det väsentliga och vinna en match.

Finländarna: Ingen Luostarinen, desto större press på Barkov och Lundell

Aleksander Barkov har varit den bästa spelaren på isen för Florida så här långt i slutspelet. Han vinner sina dueller och skapar lägen.

Hittills har det ändå inte gett utdelning. Carter Verhaeghe var usel i de två första matcherna och fick till slut ge sin plats i förstakedjan åt Anton Lundell, som i sin tur varit ett positivt utropstecken i serien.

Lundell är ändå inte heller direkt den som är känd för att ta vara på sina lägen. Han har ett otroligt spelöga, men inte ett värst bra skott. Barkov måste istället börja sätta sina lägen och spela snäppet mer själviskt då han kunde ta skott.

Eetu Luostarinen är inte ännu i spelskick, berättade tränaren Paul Maurice redan i går. Han tränar med laget och är en spelare som lagens läkare följer med från dag till dag. Men ännu är han inte där.

Håll koll på: Succéspelarna måste stiga fram

Matthew Tkachuk och Sergej Bobrovskij kan båda beskrivas som mynt.

Å ena sidan har de kapacitet att vinna matcher för sitt lag – som de har gjort hittills under slutspelet. Tkachuk har varit beundransvärt klinisk, Bobrovskij har varit en levande mur.

Men å andra sidan kan de också spela dåligt. Destruktivt, till och med.

Okej, det är orättvist att säga att Bobrovskij skulle vara orsaken till att Florida förlorat, men då han inte spelar på samma omänskliga nivå som tidigare under slutspelet har de inte haft en chans heller.

Tkachuk har samtidigt visat upp samma sida som han så ofta gjorde i Calgary – en tjurig, omogen grabb vars enda fokus har varit att slå motståndaren på käften i stället för att slå in pucken.

Jo, Tkachuk bidrog med sin provocerande spelstil till att få motståndarna ur balans tidigare i vår. Men samtidigt bidrog han också till spelet med puck. Det har han inte gjort mot Vegas.

Kommentatorns tips: Det här ska väl Florida ändå fixa

.. för det måste de ändå göra. Och om Florida har bevisat något de här slutspelet så är det att de verkligen inte ger upp.

Speciellt då all logik säger att de borde göra det.

3–2 till Florida.

Diskussion om artikeln