Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stridsåtgärderna inom den privata socialservicebranschen avslutas – parterna har nått resultat

Uppdaterad 08.06.2023 16:12.
Bild på en anställd inom social- och hälsovården. Bilden är fotograferad bakifrån.
Bildtext Arkivbild. Den privata socialservicebranschen har varit i ett avtalslöst läge sedan början av maj.
Bild: Toni Pitkänen / Yle

Ett förhandlingsresultat har nåtts gällande ett nytt kollektivavtal för den privata socialservicebranschen. Alla pågående stridsåtgärder avslutas därmed omedelbart.

De stridsåtgärder som varit i kraft är ett förbud mot övertid- och skiftbyte, ett förbud mot inhoppsjobb samt en ansökningsblockad.

I och med att konflikten är löst kommer alla stridsåtgärder att slopas med omedelbar verkan, uppger vårdfacket Tehy i ett pressmeddelande.

Innehållet av förhandlingsresultatet är konfidentiellt tills alla parters beslutande organ har behandlat och godkänt det. Parternas förbundsstyrelser sammankallas nu till möte med snabb tidtabell.

Branschen har utfärdat nya strejkvarsel för midsommarveckan. För att strejkerna ska kunna inhiberas, måste alla parters beslutande organ godkänna förhandlingsresultatet.

Strejkaviseringen för midsommarveckan gäller enheter inom barnskydd, personer som jobbar som personliga assistenter och inom omsorgsbranschen.

Fackföreningarna kommer att redogöra för vad förbundsstyrelserna kommit fram till i början av nästa vecka och huruvida de godkänner förslaget eller inte, skriver riksförlikningsmannens byrå på Twitter.

Arbetstagarsidan i konflikten representerades av fackförbunden Talentia, JHL, Socialservicebranschens allians Salli samt Sote rf. Arbetsgivarsidan representerades av Välmåendebranschen Hali.

I början av juni ledde arbetskonflikten till en tredagarsstrejk vid servicebostäder för äldre och personer med funktionsvariation. Strax innan det inleddes även strejker inom barnskyddet och den privata förskoleutbildningen.

Den privata socialservicebranschen har varit i ett avtalslöst läge sedan början av maj.

Källor: STT, Yle Uutiset, HS