Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

“Jag tycker än i dag att det är ett av världens bästa jobb” – ändå slutade Tavga Zahir som barnmorska

Uppdaterad 11.06.2023 07:16.

Många barnmorskor överväger att byta bransch och flera har slutat. En av dem är Tavga Zahir. Hon fick nog av underbemannade avdelningar och en ständig känsla av att inte räcka till för föderskorna.

– Personalen har otrolig kunskap och erfarenhet så det var jätteroligt att få börja jobba där. Varje gång det föds ett barn är en ljuvlig stund för barnmorskan, säger Tavga Zahir från Raseborg.

Tavga Zahir utexaminerades som barnmorska år 2018 och började jobba på Kvinnoklinikens förlossningsavdelning i Helsingfors. Hon var imponerad av hur väl det fungerade på avdelningarna.

En barnmorska fick koncentrera sig på en föderska i taget, och bemanningen kändes tillräcklig. Kvinnokliniken i Helsingfors har proportionellt flera riskföderskor än andra sjukhus, så ansvaret är stort och alla hjälpande händer behövs.

– Du räddar liv, du hjälper människor komma till världen, det är ett otroligt värdefullt jobb, säger hon.

En barnmorskas selfie i arbetsmundering
Bildtext Tavga Zahirs drömjobb förvandlades till en vardag fylld av stress och en känsla av otillräcklighet.
Bild: Yle / Tavga Zahir

Drömjobbet blev för tungt

Inom loppet av det första året skedde ändå stora förändringar i arbetsvillkoren och personalstyrkan på förlossningsavdelningen.

– Vi var inte lika många i förlossningssalen som vi var när jag började, säger Zahir.

Ständig brådska och personalbrist började tära på barnmorskorna.

– Jag minns inte att vi under mitt sista år skulle ha haft bara en föderska åt gången på vårt ansvar. Det var alltid två föderskor. Det var det normala i princip, säger hon.

Avdelningen kändes mer och mer underbemannad, och flera kollegor valde att sluta. Till slut fick även Tavga Zahir nog och sade upp sig från drömjobbet.

Tavga Zahir har vidareutbildat sig till företagsekonom och jobbar nu med personalfrågor utanför sjukhusvärlden.

Hon har sadlat om och arbetar idag med personalfrågor på ett bolag som hyr ut elsparkcyklar. Nu och då gör hon inhopp som barnmorska för att upprätthålla yrkeskunskapen. Hon ser nu med nya ögon på arbetsförhållandena.

– Barnmorskans matpaus är egentligen ingen matpaus. Du sitter och följer med på monitorn att barnen och mammorna mår bra. Om någon ringer på klockan så lämnar du maten. Det är inte bra arbetsvillkor, säger Tavga Zahir.

Spotlights enkät: många barnmorskor vill byta bransch

Tavga Zahirs erfarenhet är att barnmorskorna är mer pressade än tidigare. Kontinuiteten bland personalen har blivit sämre och arbetsuppgifterna fler. Under Zahirs tid började bland annat barnmorskor från förlossningsavdelningen utöver sina andra uppgifter också följa med föderskor från operationssalen till uppvakningsenheten.

Tavga är inte den enda barnmorska som har övervägt att byta bransch. Svenska Yles Spotlight gjorde en enkät som riktades till barnmorskor i hela landet. Av de 40 som svarade uppgav 31 att de funderade på att byta jobb.

”I mitt jobb som barnmorska kämpar jag ofta med känslor av otillräcklighet.”

”Känslan av att inte ge den tid som varje patient skulle behöva är frustrerande.”

ur Spotlights enkät till barnmorskor

HUS: ”Varenda barnmorska som byter bransch är en stor förlust”

När Tavga Zahir började år 2018 fanns det sammanlagt 501 årsverken på förlossningssjukhusen i huvudstadsregionen. År 2022 var motsvarande siffra 452, men den siffran påverkades av vårdarstrejken, så siffrorna är inte direkt jämförbara.

Enligt Satu Polkko som är överskötare på förlossningsjourerna i huvudstadsregionen är personalsituationen stabil.

– Vi har inte minskat på personalen. Om vi tittar på helheten så är antalet anställda detsamma som för fem år sedan, säger Polkko vid HUS-sammanslutningen.

I jourverksamhet varierar antalet förlossningar och det kan uppstå fall där personalen inte räcker till.

– Hos oss sköter en barnmorska om en eller två föderskor i taget på förlossningsavdelningen. En sådan personaldimensionering försöker vi garantera i alla arbetspass, säger Polkko.

Når ni det här målet?

– Visst finns det arbetspass där det finns brister på grund av plötslig eller långvarig sjukfrånvaro bland personalen. Vi strävar efter att lappa alla brister och att justera antalet föderskor som kommer till oss enligt personalläget.

”Det är allvarligt om många barnmorskor överväger att byta bransch.”

Satu Polkko, överskötare för förlossningsjourerna i huvudstadsregionen.

Polkko påpekar också att det är utmanande att hitta kunniga inhoppare utanför sjukhuset som kan kallas in på kort varsel till förlossningssalen. Att flera barnmorskor har lämnat förlossningssjukhusen i huvudstadsregionen under de senaste fem åren har tvingat ledningen till att fundera på förbättringar i allt från lönen till ledarskapet, berättar Polkko.

– Det är en speciell utmaning i alla förlossningssalar att det tar lång tid att växa in i sin roll som barnmorska. Varenda en som lämnar oss är en stor förlust som inte går att ersättas i en handvändning, säger Polkko.

Minnen för livet - men ingen återvändo

Just nu ser Tavga Zahir ingen väg tillbaka till barnmorskearbete på heltid.

– Jag har gråtit med mina patienter, jag har skrattat med dem. Jag har minnen för livet med dem. Men det kommer en gräns i något skede där man känner att man inte orkar mera, att det inte går längre.

Samtidigt är hon stolt över det arbete som barnmorskorna gör under tuffa omständigheter.

– Jag lyfter på hatten för alla mina kollegor som har fortsatt arbeta. Det är otroligt att de orkar.

Kvinna som läser gamla tackkort.
Bildtext Tavga Zahir är stolt över sin tid som barnmorska. Hon har sparat alla tackkort och brev som hon fick av tacksamma föderskor.
Bild: Dan Gustafsson / Yle

Spotlight 12.6 handlar om hur det är att föda barn i Finland. Programmet Rädd att föda kommer till Yle Arenan vid midnatt och visas i Yle Fem klockan 19.55.

Klockan 20.25 fortsätter diskussionen på Yle Arenan: Spotlight Live: Förlossningssnack