Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ordföranden för Joensuus stadsfullmäktige lämnar sin post – har skickat osakliga meddelanden till barn

Stadshuset i Joensuu omgivet av gröna träd och buskar.
Bildtext Stadshuset i Jorensuu.
Bild: Mari Nupponen / Yle

Ordföranden arbetar som lärare och har skickat meddelanden till elever på sociala medier. Han nekar till brott och upplever att han råkat ut för ärekränkning.

Joensuus stadsfullmäktiges ordförande Joakim Kärkäs (SDP) arbetar som lärare och misstänks för brott. Yle Uutiset skriver att polisen utreder de meddelanden som han skickat till minderåriga skolelever. Kärkäs nekar till brott och upplever att han råkat ut för ärekränkning. Han lämnar sina politiska uppdrag så länge förundersökningen pågår.

Brottsmisstanken mot honom härrör från en tid när Kärkäs hade en tidsbunden tjänst som specialklasslärare i Tohmajärvi. Där undervisade han elever i ettan och tvåan, men enligt de uppgifter som Yle Uutiset fått ta del av har det som upplevts som osakligt beteende i första hand riktat sig mot elever i högstadiet.

Kriminalkomissarie Petri Tirronen säger till Yle Uutiset att brottsmisstanken handlar om osakliga meddelanden och osakligt uppträdande mot eleverna och att polisen undersöker ifall de kan klassas som brott.

Skrev bland annat om att fingra på en skidåkares rumpa

Kärkäs har skickat meddelanden till elever via Snapchat, Instagram och Tiktok. Yle Uutiset har fått se meddelanden som Kärkäs skickat till två 14-åriga pojkar och till en flicka. I meddelandena använder han ett ungdomligt språk. Han har också skickat ett foto av en affisch där man ser en mans nakna mage.

I en annan meddelandekedja frågade en av pojkarna vad Kärkäs gör vid skidcentret. Kärkäs svarade att han fingrar på skidåkarnas handleder och knän när de ”failar och skadar sig själva”. Han skrev också att han fingrat på en skidåkares rumpa efter att skidåkaren fallit.

Kärkäs skickade meddelande till en del av elevernas föräldrar via Wilma och skrev att eleverna tagit kontakt med honom på sociala medier. Meddelandet gjorde föräldrarna misstänksamma och några dagar efter att han sänt det sade Kärkäs upp sig från den tidsbundna tjänsten.

Har gjort polisanmälan om ärekränkning

Kärkäs nekar till att ha gjort sig skyldig till brott eller till olämpligt beteende och säger till Yle Uutiset att han själv gjort en polisanmälan om ärekränkning.

På torsdag eftermiddag meddelade Kärkäs Joensuu stad att han lämnar sin post.

Kärkäs har också publicerat ett genmäle till polisutredningen på nätet. Enligt honom har hans kontakt med eleverna varit saklig.

Joensuu stad har meddelat Yle Uutiset att man väljer att inte kommentera ärendet innan förundersökningen är klar.