Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

SFP:s nya gruppordförande vill inte slå fast att 100 miljoner ska bort från vården i Österbotten

Maria Palm, SFP.
Bildtext Maria Palm tar över ordförandeskapet av Patrick Ragnäs.
Bild: Svenska Folkpartiet

SFP har valt Maria Palm från Nykarleby till ny ordförande för fullmäktigegruppen i Österbottens välfärdsområde. Den stora frågan just nu är hur mycket och var det ska sparas.

Med sina 32 ledamöter har SFP-gruppen enkel majoritet i fullmäktige.

Enligt de senaste uppgifterna ska välfärdsområdet spara nästan 100 miljoner euro under de kommande tre åren. Inget trevligt problem att ställas inför.

Maria Palm ser ändå inte att summan är huggen i sten.

- Först var det 37 miljoner och nu är det 95, så det är stora kast. Vi i SFP stöder nog anpassningsprogrammet, men den slutliga siffran är inte lätt att slå fast i dagsläget.

- Vi vet också att regeringsförhandlingarna måste bli klara före vi vet vad summan är, fortsätter Palm.

Palm och övriga hoppas givetvis att inbesparingen ska bli betydligt mindre än 95 miljoner. Problemet, knepigt nog, är att österbottningarna är jämförelsevis friska och därför får välfärdsområdet mindre pengar än vad man anser sig ha behov av.

Vilken är den största utmaningen, att peka ut exakt var det ska sparas?

- Det är alltid en utmaning. Samtidigt ser vi att det i anpassningsprogrammet finns väldigt många sätt på vilka man vill utveckla verksamheten och i förlängningen få inbesparingar.

Patrick Ragnäs från Kristinestad avgick från posten som gruppordförande med hänvisning till tidsbrist. Ragnäs är ordförande för räddningssektionen inom välfärdsområdet och stadsstyrelsens ordförande i Kristinestad.

Maria Palm hoppas att hennes tid ska räcka till.

- Jag gjorde ett beslut att inte ställa upp i kommunalvalet 2021. Det gav mig tid att ställa upp i välfärdsområdesvalet och att koncentrera mig på just välfärdsområdet, säger Palm.