Håll ut – snart kan du köpa östnyländsk nypotatis
Det är inte länge kvar tills vi kan ställa fram äkta östnyländsk nypotatis på midsommarbordet. Potatisodlaren Claes Lindberg berättar när och hur du tillreder den på bästa sätt.
Det är en molnig dag när Yle Östnyland ringer upp Claes Lindberg som har sin potatisodling tillsammans med sin fru Birgitta Nikander-Lindberg i Sibbo.
Han har precis blivit klar med arbetet ute på åkern innan en regnskur drar över gården.
Den kalla och torra våren har fört med sig utmaningar för Lindberg, men han är fortfarande nöjd med årets väder.
– Jorden räddade sig bra ifrån fjolårets värme. Det var jättevarmt när vi satt i de första nypotatisarna. Sen blev det en kall period och vi fick lägga duk på.
Även om vädret varit svalare än ifjol har marken varit torr och Lindberg har behövt konstbevattna i flera omgångar.
– Precis när potatisen kom till ytan fick de en liten brännskada, men det var inte så farligt.
Om Lindberg kunde beställa väder från vädergudarna skulle han beställa lite regn om nätterna och 20 graders värme om dagarna.
– Jag föredrar hellre torr- och normal värme. Blir det för mycket regn blir potatisen smutsig, vilket medför mera jobb att få den till försäljning.
– Under en torr säsong kan man alltid konstbevattna.
När kommer vi få lokal nypotatis?
– Vi la ner den första potatisen den 16 april och brukar räkna ungefär 60 dagar till att vi skördar. I år har vi tänkt börja på midsommarveckans tisdag. Till midsommaren ska det finnas lokal nypotatis.
Så här lyckas du med nypotatisen
För att lyckas med nypotatisen är det viktigt att den är färsk och att skalet lossnar när man tvättar dem. Det kan man pröva genom att med tummen skala loss skalet i butiken. Då vet man att nypotatisen är färsk.
– Jag brukar skala loss skalet när jag tvättar potatisen för oftast är skalet lite beskt.
Det är också viktigt att salta kokvattnet ordentligt och man får gärna lägga dill till.
Det finns ingen rekommenderad tid för hur länge potatisen ska koka. Det viktigaste är att inte koka potatisen för länge, för då börjar den dra i sig vatten.
– Vill man så kan man ånga dem lite i stekpannan.
Nypotatisen ska ätas direkt då den är klar. Allt annat ska vara klart vid bordet när potatisen lyfts fram.
– En god potatis kan man äta som den är, man behöver inte mycket till.
För dem som inte bara vill äta potatis, rekommenderar Lindberg fisk i alla dess former.
– Fisk är det bästa. Sill i olika former, rökt fisk eller varför inte kokt abborre.