Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Formstarka SJK herre på täppan i Österbotten – VPS kom tillbaka efter målvaktens tavla men föll efter sent baklängesmål: ”Allt går snett för oss”

Uppdaterad 08.06.2023 20:53.
Ovanligt mål i fotbollsligan – Terry Yegbe nätade direkt på inkast - Spela upp på Arenan

Det var ett mål som inte hör till vanligheten, men Terry Yegbe lyckades näta direkt på ett inkast. Målet kom redan i andra minuten och SJK knep till slut tre poäng mot VPS efter ytterligare en fullträff på stopptid.

Det har varit skilda världar för de två österbottniska klubbarna under de första månaderna av ligasäsongen.

VPS har inlett säsongen svagt och ligger i botten av tabellen. Hos grannen i öst har det mesta gått som en dans och SJK tillhör toppskiktet i ligan.

I derbyt var det dessutom ligans bästa försvar mot ligans sämsta offensiv – SJK hade bara släppt in två mål innan matchen medan VPS bara hade gjort fel mål den här säsongen.

Men VPS var det spelförande laget under stora delar av matchen. Laget kom tillbaka efter en snöplig start och kvitterade i andra halvlek men det räckte inte. SJK avgjorde sent, spelade tionde raka matchen utan förlust och är kungar i Österbotten efter 2–1 på hemmaplan.

– Vi får vara nöjda med tre poäng, vi var pressade i andra halvlek. Vi kom inte till lägen och vi gjorde det svårt för oss själva. VPS pressade och höll i bollen mycket, säger SJK:s Ville Tikkanen till Yle.

Rejäl tavla av VPS-målvakten

SJK fick en drömstart och tog ledningen redan i andra minuten. Och det var ett mål som man inte ser varje dag – Terry Yegbe nätade med ett inkast.

Backen kastade in bollen mot straffområdet där VPS-målvakten Teppo Marttinen gjorde en rejäl tavla. Marttinen var helt ostörd då han gick upp för att plocka ner den, men missbedömde banan totalt och fumlade in bollen i mål.

– Det var en ovanlig situation och jag kan inte riktigt säga vad som hände. Första steget blev fel och jag läste bollen fel, säger Marttinen.

Eftersom Marttinen var på bollen med några fingrar godkändes målet. Skulle målvakten inte alls ha nuddat bollen skulle fullträffen inte ha godkänts.

Efter målet gav SJK över initiativet till VPS, och gästerna stack upp vid några tillfällen. I första halvlek sköt Jesper Engström i sidonätet och blev också fälld i straffområdet – en situation som domaren inte ansåg vara straff. VPS hade också en boll i mål som dömdes bort för offside.

Se situationen där VPS ville ha straff. - Spela upp på Arenan

Hudd kvitterade i andra halvlek

Efter en timmes spel var VPS riktigt nära en kvittering. Peter Godly Michael fick en kalaschans men SJK-målvakten Ovie Ejeheri fick några fingrar på bollen och avstyrde till en hörna.

Ett VPS-mål hängde i luften och det kom i den 69:e minuten. Vasalagets bästa målskytt Roni Hudd kvitterade med en perfekt frispark. Målet var anfallarens tredje den här säsongen.

Roni Hudd kvitterar på en snygg frispark - Spela upp på Arenan

På slutet hade SJK mer boll och på stopptid fick laget utdelning. Inhopparen Samson Ebuka fick pannan på bollen efter en frispak och såg till att SJK tog hem säsongens första derby.

– Det var mycket kamp och vi lyckades vända matchen till vår fördel på slutet. Vi var inte starka på några områden men vi är nöjda med tre poäng, säger Tikkanen.

Sjätte förlusten på tio matcher betyder att VPS ligger kvar i botten av tabellen. IFK Mariehamn och FC Lahti är inte långt borta men upp till sjätteplatsen som ger en plats i övre slutserien är det redan sju poäng.

– Vi var spelförande lag i andra halvlek och fick in en kvittering. Det känns som att allt går så snett för oss som det bara kan och det motsatta för motståndarna.

– Vi testas nu, vi spelar bra i alla matcher men det är svårt i båda straffområdena. Vi får inte in bollen och vi gör misstag i egna boxen, säger Marttinen.

Samson Ebuka avgör på stopptid mot VPS - Spela upp på Arenan

Resultat:

Fotbollsligan:

SJK–VPS 2–1 (1–0)

Ettan:

KPV–SalPa 1–0 (0–0)

TPS–KäPa 4–1 (1–0)

Diskussion om artikeln