Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Misshandlades i sitt hem – påstod sig ha blivit våldtagen av känd Vasa-brottsling

Exteriör av Vasa tingsrätt
Bildtext Österbottens tingsrätt i Vasa.
Bild: Kim Blåfield / Yle

En kvinna i Vasa ljög om att en känd brottsling hade misshandlat och våldtagit henne. Vad som egentligen hände var att hon blev misshandlad i sitt hem av två andra personer.

Domarna i det här rätt bisarra fallet föll i Österbottens tingsrätt idag, torsdag.

Två personer, en man och en kvinna, misshandlade en kvinna i hennes hem i månadsskiftet februari-mars i fjol. Mannen var den misshandlade kvinnans pojkvän och ska ha varit arg över att hon inte hade besökt honom på sjukhuset.

Efteråt mer eller mindre tvingades den rädda kvinnan ringa nödcentralen och ljuga ihop att det var en känd brottsling som hade misshandlat henne. Hon lade också till att han skulle ha våldtagit henne.

Idén att skylla allt på den kända brottslingen kom från kvinnan som stod för en del av misshandeln. Hon hade otalt med brottslingen och ville hämnas.

Brottslingen i fråga är mannen som år 2014 skar upp halsen på en person utanför HS-center i Vasa. Efter det har han också försökt döda en släkting.

I det här aktuella fallet dömdes han för våldtäkt till tre års fängelse, en våldtäkt som alltså aldrig ägde rum. Dock dömdes han för en annan våldtäkt i maj i år och den domen kvarstår.

Kvinnan som misshandlades dömdes nu för falsk angivelse till tio månaders villkorligt fängelse. Hon ska ersätta den felaktigt dömda mannnen med 5 000 euro.

Kvinnan som misshandlade dömdes för grov misshandel, frihetsberövande och för att ha uppviglat till falsk angivelse. Hon tilldelades ett straff på två år och fem månader. Hon ska likaså ersätta den felaktigt dömda mannen med 5 000 euro.

Mannen som misshandlade dömdes för grov misshandel och frihetsberövande till ett år och två månaders fängelse. Han ska ersätta kvinnan han misshandlade med totalt strax under 7 000 euro.