Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fintraffic vill övergå till flygledning på distans – bland annat på flygplatserna i Vasa, Åbo och Mariehamn

Uppdaterad 09.06.2023 13:52.
Flygledartorn.
Bildtext I framtiden kan flygledartornen på de sju flygplatserna stå tomma.
Bild: Yle

Planerna motiveras med kostnandseffektivitet, men skulle enligt Fintraffic också underlätta för brådskande ambulansflyg som transporterar patienter eller organ.

I framtiden – kanske redan 2025–2027 – är det tänkt att flygledningen på sju regionala flygplatser ska skötas på distans från Helsingfors-Vanda flygfält. Det här skriver Fintraffic i ett pressmeddelande. Planerna motiveras med ett behov av att förnya verksamheten och höja effektiviteten.

Förutom flygplatserna i Vasa, Åbo och Mariehamn gäller planerna också Uleåborg, Kittilä, Kuusamo och Ivalo flygplatser.

Fintraffic kommer att inleda omställningsförhandlingar. Först för att besluta om man ska övergå till det nya systemet eller inte. Ifall man besluter sig för att övergå till flygledning på distans blir det omställningsförhandlingar med personalen.

– Det här skulle bli en stor förändring för personalen. De skulle erbjudas jobb vid distansflygledningscentret i Vanda, säger Raine Luojus, vd för flygtrafiktjänsterna vid Fintraffic, till Yle Uutiset.

Enligt Gränsbevakningen skulle övergången till det nya systemet inte innebära några större förändringar för deras verksamhet i allmänhet, eller för Åbobasen.

Flygledning på distans skulle vara mera kostnadseffektivt eftersom den kan erbjudas flexibelt utifrån de verkliga behoven. Fintraffic lyfter också fram att fjärrstyrd flygledning skulle leda till att försörjningsberedskapen stärks i och med att viktiga sjuk- och organtransporter inte längre skulle vara beroende av de lokala flygledarnas arbetstider.

Dessutom måste flygtrafiktjänsterna enligt Fintraffic utvecklas eftersom framtiden kommer att föra med sig allt fler elflygplan och drönare.

Artikeln uppdaterad 9.6.2023 klockan 13.53: Med en kommentar om att Gränsbevakningen inte skulle påverkas nämnvärt av förändringen.