Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Donald Trump åtalas för hantering av hemliga dokument – första amerikanska ex-presidenten som ställs inför federal domstol

Uppdaterad 09.06.2023 07:00.
USA:s expresident Donald Trump.
Bildtext Åtalen mot Donald Trump kommer att påverka presidentvalet år 2024, där Trump högst sannolikt utmanar president Joe Biden.
Bild: CJ Gunther / EPA

USA:s förre president Donal Trump säger sig ha blivit åtalad för hantering av hemliga dokument efter sin tid som president. Trump meddelade att han måste infinna sig i domstol nästa vecka.

Trump åtalas på sju punkter, bland annat för konspiration och olovlig förvaring av hemliga dokument.

”Jag skulle aldrig ha trott att något sådant kunde hända en före detta president”, skriver Trump som upprepade gången har försäkrat att han inte har begått några fel.

”Den korrumperade Bidenadministrationen har informerat mina advokater om att jag åtalas”, skriver Trump.

Donald Trumps jurist Jim Trusty bekräftade i en intervju med CNN att ex-presidenten har åtalats, däremot har varken Trump eller hans jurister sett själva åtalet.

Trump ska infinna sig inför en domstol i Miami på tisdag nästa vecka.

Det amerikanska justitieministeriet har ännu inte bekräftat Trumps uppgifter men den federala specialåklagaren Jack Smith varnade Trump på torsdagen att det är möjligt att han dras inför rätta.

Första federala åtalen mot ex-president

Jack Smith har i månader utrett misstankar om att Trump förvarade mängder av hemliga dokument, bland dem 11 000 dokument i sitt residens Mar-a-Lago i Florida.

Trump är den första amerikanska presidenten som ställs inför en federal domstol.

Åklagarna väntas ta fram misstankar om att Trump har ljugit om sin egen roll i förhör och för att förhalat utredningen på flera olika sätt.

Utredningen ledde till en husrannsakan i Mar-a-Lago där åklagaren lade beslag på mängder av hemliga dokument som Trump hade tagit med sig från Vita huset.

Joe Biden ler medan han står vid ett talarpodium. I bakgrunden USA:s flagga.
Bildtext Donald Trump vill utmana president Joe Biden i presidentvalet år 2024
Bild: STELLA Pictures / Splash News

Påverkar valkampanjen

Den 77-årige Donald Trump ställer upp i republikanernas primärval inför presidentvalet år 2024 och rättegången mot honom kommer att påverka hela valkampanjen.

Trump leder klart i opinionsmätningar och i det här skedet är det högst sannolikt att han ställs en andra gång mot demokraternas kandidat, president Joe Biden, som nyligen bekräftade att han ställer upp i valet.

Trump kommer att utnyttja anklagelserna mot honom i kampanjen, vilket hans arga utbrott natten till fredag vittnar om.

”Dagens åtgärd som innebär en öppen, partipolitisk krigföring och ett partiskt justitieministerium tar sakerna till en ny nivå som kan innebära ett farligt prejudikat”, skrev Trump.

Kevin McCarthy istuu edustajainhuoneessa käsi kasvoillaan.
Bildtext Talman Kevin McCarthy och andra ledande republikaner utlovar fortsatt stöd för Trump.
Bild: AOP

Politiken polariserad

Trumps anhängare och många ledande republikaner har uttryckt sitt kraftiga stöd för ex-presidenten.

Den republikanska talmannen Kevin McCarthy säger att det är mörk dag för USA och att han står vid ex-presidentens sida.

– Republikanerna i representanthuset kommer att hålla detta fräcka maktmissbruk till svars, säger McCarthy

Den högerradikala republikanska kongressledamoten Jim Jordan som är ordförande för representanthusets justitieutskott, har många gånger fördömt utredningen mot Trump. Så gjorde han även i natt.

”Det är en sorglig dag för Amerika. Gud välsigna Donald Trump”, skriver Jordan i ett uttalande.

President Joe Biden och Vita huset har ännu inte kommenterar åtalen, men en del ledande demokrater i kongressen var nöjda efter Trumps besked.

– Han har i fyra år agerat som om han stod ovanför lagen, men han bör behandlas som alla andra brottslingar, säger kongressledamoten Adam Schiff.

Schiff spelade en framträdande roll då Trump ställdes inför riksrätt under sin tid som president.

Fler åtal på kommande

Trump har redan åtalats i New York för att ha betalat porrstjärnan Stormy Daniels över 100 000 dollar för att hon skulle hålla tyst om ett förhållande med Trump.

Trump åtalas av en åklagare i New York bland annat för brott mot kampanjlagar i ett civilmål som kan leda till böter eller skadestånd.

Rättegången ska hållas i slutet av mars nästa år. Trump nekar till alla anklagelser.

Stephanie Clifford "Stormy Daniels" i en silvrig glittrig klänning ler och tittar åt sidan.
Bildtext Trump åtalas i New York för brott kampanjlagar då han betalade porrstjärnan Stormy Daniels för att hon skulle hålla tyst om ett förhållande.
Bild: Glenn Francis / Alamy/All Over Press

I delstaten Georgia pågår en utredning om Trumps misstänkta politiska påtryckningar och försök att förfalska valresultatet efter presidentvalet år 2020. Utredningen i Georgia förutspås leda till åtal inom några månader.

I maj dömdes Donald Trump i en civilrättslig rättegång för förtal och sexuella övergrepp mot författaren och kolumnisten E. Jean Carroll.

Enligt domen ska Trump betala 5 miljoner dollar i skadestånd.

Carroll har stämt honom på nytt och kräver nu 10 miljoner i skadestånd för att Trump har fortsatt sina attacker mot henne efter rättegången.