Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-länderna överens om gemensam migrationspolitik: Försnabbade processer och solidaritet

En farkost som transporterat asylsökande har tagit i hamn.
Bildtext Många farkoster med asylsökande anländer till exempelvis Italien och Grekland. Bilden är tagen i Marina di Ravenna, Italien, i april.
Bild: Max Cavallari / EPA

Medlemsländerna ska införa en snabbfil för sökande som bedöms kunna återvända till sina hemländer. Länder som motsätter sig gemensamt ansvar får istället betala.

EU:s medlemsländer är överens om en gemensam syn på migrationspolitiken inom EU, efter år av diskussioner och splittrade åsikter. Det meddelar ordförandelandet Sverige på Twitter.

Det här är ett resultat av 12 timmar av intensiva diskussioner i Luxemburg under torsdagen, under ledning av ordförandelandet Sverige.

– Ett enormt betydelsefullt steg, beskrev Ylva Johansson, EU-kommissionär för inrikesfrågor, det hela.

Förslagets detaljer har ännu inte benats ut, men kärnidén är att EU-länderna gemensamt ska förbereda sig på kommande migrationsvågor och lätta på trycket hos vissa länder, såsom till exempel Grekland och Italien.

I första hand ska det fortfarande vara det land dit de asylsökande anländer som ansvarar för asylprocessen. Den nya solidaritetsfunktionen ger ändå möjligheten att överföra asylsökande till andra medlemsländer.

De andra medlemsländerna kan välja att ta emot de asylsökande alternativt betala en förutbestämd summa på 20 000 euro per asylsökande.

Utöver det här planerar man att införa en snabbfil med en snabbspolad process för sådana asylsökande som bedöms kunna återvända till sina hemländer.

En majoritet krävdes för att godkänna förslaget. I slutändan var det bara Ungern och Polen som röstade mot förslaget.

Som nästa steg kommer detaljerna att behandlas i EU-kommissionen och Europaparlamentet.

Källa: AFP