Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Florida gjorde vad de skulle – vann med knapp marginal över Vegas

Uppdaterad 09.06.2023 10:41.
Programmet är inte längre tillgängligt
Florida Panthers besegrade Vegas och reducerade finalserien i NHL - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Florida hade chansen och tog den. Men det skulle komma att bli precis så spännande som det stod i manuset. Florida kvitterade i den tredje perioden med endast dryga två minuter kvar.

”En måstematch” skrev Yle Sportens kommentator inför den tredje finalen och förutsåg slutresultatet: 3–2 till Florida.

Florida var också det lag som inledde starkast och öppnade målkontot efter endast fyra spelade minuter. Brandon Montour stod för 1–0-målet efter en passning av Matthew Tkachuk. Vegas var dock inte heller sena med att visa sina framfötter. I slutet av första perioden nätade Mark Stone och sifforna var 1–1 då den andra perioden visslades igång.

Kvittering i sista stund

Vegas, som gjorde tolv (!) mål under de två inledande matcherna, gick upp i ledning under den andra perioden. Jonathan Marchessault stod för 2–1-målet som kom till i numerärt överläge.

2–1 såg länge ut att bli slutresultatet då klockan tickade på och närmade sig slutsignalen. Men med endast dryga två minuter kvar av tredje perioden kom det viktiga kvitteringsmålet. Florida satsade allt och spelade med tomt mål då Matthew Tkachuk fick tag på en retur och gjorde det som krävdes. 2–2-kvitteringen ledde till förlängning.

Målgöraren Tkachuk hade en minst sagt dramatisk kväll. I första perioden tog han emot en hård tackling av Keegan Kolesar varefter Tkachuk utgick från matchen. Han visade ändå prov på stor vilja då han återvände till matchen och avgjorde genom att näta kvitteringsmålet.

Den finländska kaptenenen Aleksander Barkov hyllade Tkachuks prestationer efter matchen. Mer om Barkovs lovord kan du läsa här.

Bra målvaktsspel

Det avgörande målet kom efter 4,27 spelade minuter då Carter Verhaeghe fick till ett skott rakt i krysset. Det var sjunde gången under vårens lopp som Florida vann efter förlängning.

Den finländska Floridacentern Anton Lundell säger att lugnet är lagets styrka.

– Vi har haft jämna matcher, men vi kan spela avslappnat och fullt ut när det gäller. Det är en tillgång för laget. Vi blir inte upphetsade, utan sätter mer ånga i maskinen, säger han.

Floridas målvakt Sergei Bobrovsky förtjänar också ett omnämnande då han stod för flera fina räddningar som bidrog till hemmalagets vinst. Bobrovsky stod för 25 räddningar.

Den fjärde finalen spelas natten till söndag, finsk tid.

Stanley Cup, final 3

Florida Panthers – Vegas Golden Knights 3–2 efter förlängning

Alexander Barkov FLA 0+0, +1, 25.08
Anton Lundell FLA 0+0, +/- 0, 18.49

Matchställningen är nu 2–1 till Vegas fördel.

Diskussion om artikeln