Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Närbild på blåbärsris med en bärplockare i bakgrunden.
Bildtext Misstänkt människohandel och mutbrott har bromsat visumprocessen för bärplockare från Thailand.
Bild: Ismo Pekkarinen / AOP

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Klockan tickar för bärplockarna från Thailand

Vid det här laget brukar bärplockare från Thailand strax anlända till Finland. Osäkerheten kring anställningsförhållanden och visumfrysningar har ändå lett till att den finländska ambassaden i Thailand ännu inte har mottagit en enda ansökan om visum till Finland.

Trump åtalas för hantering av hemliga dokument

USA:s expresident Donald Trump säger sig har blivit ställd inför rätta. Åtalet gäller att den tidigare presidenten skulle ha hanterat hemliga dokument under sin tid i Vita huset.

Enligt Trump åtalas han på sju punkter, bland annat för konspiration och olovlig förvaring av hemliga dokument. Trump ska infinna sig i domstol nästa vecka.

EU-länderna ense om ny gemensam migrationspolitik

I går kväll nådde EU-länderna äntligen en gemensam syn på en omtvistad fråga. För att förbereda sig på kommande migrationsvågor och underlätta på trycket hos vissa medlemsländer vill man nu införa solidariskt ansvar inom EU och snabba på processen för asylsökande som bedöms kunna återvända till hemlandet.

De Gröna och vänstern raggar finlandssvenskar

De Gröna och Vänsterförbundet har vänt blicken framåt efter valförlusterna. I rekryteringen av nya medlemmar riktar partierna in sig på svenskspråkiga i högre grad än tidigare.

– När vi nu ställer om efter valet med ny partiledning och nya friska tag har vi ett ypperligt läge att lyfta fram svenskan både inom partiledningen och i vad vi kommunicerar utåt till väljarna, säger Jonathan Hemming, ordförande för Finlands svenska gröna.

Ansökan om att starta svenskspråkig privatskola fick nej

Grundandet av en svenskspråkig privatskola i Esbo har nekats av Undervisningsministeriet. Ministeriet motiverade beslutet med att andelen svenskspråkiga i Esbo är på nedgång och det inte finns skäl att tro att en ny skola skulle ha fler elever än den nedlagda som den skulle ersätta.

Föreningen bakom ansökan hävdar ändå att ministeriet har misstolkat ansökan på grund av språkbarriären.

Väder:

I landets södra och västra delar är det tämligen soligt. I öster och i norr är det molnigare och enstaka regnskurar är möjliga.

I södra och mellersta Finland är dagens högsta temperatur mellan 13 och 18 grader, i landets norra del mellan 7 och 12 grader. Svag eller måttlig vind omkring nord.

En mobiltelefon visar startvyn för Yle-appen med en bild på Finlands lucia och texten "Vem vill du se som Finlands lucia 2022? Kandidatnomineringen pågår!"

Få nattens och morgonens nyheter direkt i mobilen med Yle-appen

Morgonkollen skickas ut varje vardagsmorgon.