Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kokainet flödar i Helsingfors – amfetamin går åt på andra håll

Uppdaterad 09.06.2023 10:18.
Två linor amfetamin dragna på ett bord. Bredvid ligger en spruta, en vit tändare och en ihoprullad sedel.
Bildtext I huvudstadsregionen och dess närhet ökar den totala användningen av droger, medan mängden brukade droger har varit stabilare på andra håll i Finland.
Bild: Buradaki / Alamy / All Over Press

Det finns allt större regionala skillnader i användningen av droger, visar Institutet för hälsa och välfärd THL:s färska undersökning av avloppsvatten. I huvudstadsregionen och dess närhet används kokain mer än amfetamin.

I huvudstadsregionen och dess närhet ökar helhetsanvändningen av droger, medan mängden brukade droger har varit stadigare på andra håll i Finland.

I Helsingfors med omnejd används mer kokain än amfetamin, medan amfetamin är populärare än kokain på andra håll i Finland.

Amfetamin är den överlägset populäraste stimulerande drogen i största delen av Finland.

Amfetaminbruket i hela landet är betydligt lägre än under 2020, då det var rekordhögt, men det har vuxit en aning i de stora städerna i början av år 2023 jämfört med år 2022.

Kokainbruket ökar däremot hela tiden, särskilt i huvudstadsregionen. I andra städer har kokain i regel använts väldigt lite eller inte alls, säger utvecklingschef Aino Kankaanpää i THL:s pressmeddelande (på finska).

Drogbeslag påverkade amfetaminbruket

Enligt Teemu Gunnar, enhetschef vid THL, påverkade myndigheternas drogbeslag och gripanden av personer tydligt drogsituationen under våren 2021.

”Förändringen har synts framför allt i amfetaminbruket”, säger Gunnar.

Teemu Gunnar tittar in i kameran.
Bildtext Teemu Gunnar säger att det är speciellt på helgerna som finländarna använder kokain.
Bild: Pekka Kiirala / THL

Enligt honom syns det minskade bruket av amfetamin också i samhälleliga fenomen, till exempel har antalet fall av rattfylleri på grund av droger minskat under de senaste två åren.

Däremot har den kraftiga ökningen av kokainbruk enligt Gunnar inte på motsvarande sätt synts i annan statistik.

”Det här tyder på att åtminstone delvis olika grupper använder drogerna i fråga. Kokainbruket är starkt koncentrerat till helgerna”, enligt Gunnar.

Metamfetamin används relativt lite i Finland

MDMA, det vill säga ecstasy, används i regel mera i de stora städerna än i de mindre, medan bruket av metamfetamin är relativt litet i Finland för tillfället, utgående från undersökningen.

Bruket av en så kallad designad drog, alfa-PVP, har ökat avsevärt sedan början av år 2022 och har varit rekordhögt under våren 2023 i Helsingfors och i dess närområden.

Med designade drogser avses ”narkotiska ämnen som genom en förändring av den kemiska strukturen inte längre är narkotikaklassade i juridisk mening och därför kan säljas fritt” (ne.se).

Resultaten i THL:s undersökning baserar sig på prover som tagits i 27 städer och deras närområden under november och december i fjol. I de största städerna, Helsingfors, Åbo och Tammerfors togs det också prover i mars. Undersökningen täcker cirka 60 procent av Finlands befolkning.

THL har undersökt avloppsvatten sedan år 2012.

Källa: THL

Artikeln uppdarterades 9.6.2023 klockan 9.00. Källan ne.se korrigerades, det stod tidigare felaktigt ns.se. MeningenTHL har undersökt avloppsvatten sedan år 2012” lades till i slutet av artikeln.

Artikeln uppdaterades 9.6.2023 klockan 10.18. Ordet ”extas” korrigerades till det rätta namnet på drogen ”MDMA, det vill säga ecstasy”. Teemu Gunnars namn korrigerades till det korrekta i bildtexten, det stod tidigare felaktigt Gannar.

Mer om ämnet på Yle Arenan