Sälfångst och hotade jaktmarker – Tiina Itkonens fotografier fångar ett Grönland i förändring
I närmare 30 år har den finska fotografen Tiina Itkonen besökt Grönland. Med sin kamera har hon dokumenterat livet i de avlägsna byarna och naturens omvandling till följd av klimatförändringen. Nu finns hennes bilder till påseende på fotomuseet K1.
Utställningen Anori – Glaciärens tystnad skildrar livet bland världens nordligaste ursprungsfolk, Inughuitfolket i nordvästra Grönland. Här finns vardagsscener i hemmet, porträtt på jägare iförda traditionella grönländska skinndräkter och bilder från säljakter där den storslagna och nyckfulla naturen ger sin dramatiska fond åt livet i de avlägsna byarna.
När fotografen Tiina Itkonen reser till Grönland försöker hon stanna så länge som möjligt eftersom man aldrig kan förlita sig på vädret.
– Stormar och yrväder kan tvinga en till veckolånga vistelser inomhus, säger hon och tillägger att hon i 28 års tid regelbundet åkt till Grönland för att dokumentera livet på den allra nordligaste delen av ön där Inughuitfolket bor.




Hotade livsbetingelser
Den nordvästra delen av Grönland är en av de få platserna i världen där man idkar säljakt med hjälp av hundspann. Nu har ändå havsisarna tunnats ut till den grad att inughuiterna inte kan ta sig till sina gamla jaktmarker.
Tiina Itkonen har tagit det som sin livsuppgift att med hjälp av sina fotografier upplysa världen om att inughuiternas livsbetingelser i och med klimatkrisen nu är hotade.
– Ännu på 90-talet var havsisen över två meter tjock medan den idag endast är 30-50 centimeter och den isfria tiden som förr var två månader har idag fördubblats och till och med tredubblats.
Inughuiternas vardag har drastiskt förändrats under de senaste åren inte bara vad klimatet gäller. Den moderna teknologin har också gjort sitt intrång i deras vardag, säger Tiina Itkonen.
– På 90-talet hade Grönlands nordligaste by endast en telefon och jag minns hur jag upprätthöll kontakten till Finland genom att en gång i veckan ringa hem.
Idag har alla mobiltelefon och profil på Facebook. Klimatförändringen hotar den klassiska fångstnäringen, medan den moderna kulturen håller på att undantränga gamla traditioner.
Men även om den grönländska kulturen och traditionerna är hotade, påpekar Tiina Itkonen att grönlänningarna är vana vid förändringar och att de har en märklig anpassningsförmåga och tålmodighet som sällan rubbar deras vardag.
– På Grönland försöker man ta dagen som den kommer och anpassa sig genom att till exempel ersätta sälfångsten med fiske.