Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skadegörelse vid Molnträsket i Vasa – rastplats brann ner till grunden

Laavu kalliolla alkusyksyn ruskassa.
Bildtext Arkivbild från rastplatsen Kuutamolaavu vid Molnträsket i Vasa.
Bild: Pauliina Polat

Rastplatsen Kuutamolaavu, byggd med Vaasan latus talkokrafter, är en av de nyaste rastplatserna vid Molnträsket i Vasa. Den blev klar för tre år sedan.

De rastplatser som Vaasan latu upprätthåller har drabbats av skadegörelse tre gånger på drygt en vecka.

Den senaste branden i Kuutamolavu förstörde ett skjul som blev färdigt för tre år sedan, ett vedförråd och en hel del ved. Det enda som skonades från branden var toalettbyggnaden som står en bit ifrån de andra byggnaderna.

Rastplatsen har ingen övervakningskamera.

Hårt arbete ligger bakom att få materialet till platsen, eftersom det inte finns någon väg i närheten av rastplatsen. Virket har transporterats till platsen under vintern.

Ordföranden för Vaasan latu, Pekka Uusi-Hakala.
Bildtext Ordföranden för Vaasan latu, Pekka Uusi-Hakala, säger att det är svårt att hitta folk som vill fortsätta jobba när restplatserna förstörs.
Bild: Antti Haavisto / Yle

Ordföranden för Vaasan latu, Pekka Uusi-Hakala, kan ännu inte säga något om brandorsakerna eller de eventuella gärningsmännen, men han misstänker att branden var anlagd.

– Det ser ut som att branden var en avsiktlig handling. Förutom timmerstugan brann ett vedförråd och tio vedhögar. De tänds inte av sig själv, säger Uusi-Hakala.

Enligt Uusi-Hakala är skadegörelse typiskt på våren, men nu har det varit exceptionellt många fall. Det gör det också svårt att motivera de frivilliga i framtiden.

– Ja, det är svårt att motivera gänget att bygga om. Många frivilliga kommer inte nu på grund av denna skadegörelse.

Flera fall under kort tid

Förra veckoslutet brändes dörren till en vedbod och flera vedträn i förrådet vid en rastplats i Höstves. Elden spred sig till fem lastpallar som förstördes av elden.

För drygt en vecka sedan brann det vid rastplatsen Närvänmutka.

Då lyckades de unga, som sprang omkring med brinnande papper i händerna, tända lägerelden vid Närvänmutka så att ena ändan av kapellet brann ner. Gärningsmännen spelades in av en övervakningskamera.

Närvänmutka har varit en av Molnträskets mest populära rastplatser och den har också använts flitigt av olika grupper under hela året.

Allt som allt har Molnträsket sex rastplatser som underhålls av Vaasan latus talkokrafter och ytterligare fyra eldstäder.

Rastplasen Närvänmutka byggdes av Vasa stad, men Vaasan latu har också deltagit i underhållet.

För fyra år sedan eldhärjades också rastplatsen Eetun Piilo vid Molnträsket. Då tände några personer en brasa inne i grillhuset och golvet förstördes. Gärningsmännen greps vid tillfället och ärendet reddes ut.

Texten är en översättning av Yle Pohjanmaas text Ilkivalta Pilvilammella Vaasan Ladun laavuilla jatkuu – Kuutamolaavu poltettu maan tasalle.