Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Södra Paipis skola har testat på att vara mobilfri: ”Det har fungerat bra”

En vithårig kvinna står bredvid en skylt om telefonförbud.
Bildtext I Södra Paipis skola var det föräldrarna som först föreslog mobilförbud. Rektor Desirée Wirén berättar att försöket gått bra.
Bild: Mira Bäck / Yle

Södra Paipis skola i Sibbo har varit mobilfri sedan början av året. Erfarenheterna är goda.

– Responsen som har kommit till skolan har varit enbart positiv. Vi tycker att det har fungerat bra, säger rektor Desirée Wirén.

Nu funderar även Söderkulla skola på att förbjuda mobiltelefoner i skolan.

I skolan brukar man skämtsamt tala om att telefonen är på hotell under dagen. Lärarna samlar in elevernas telefoner på morgonen och ger tillbaks dem då skoldagen är slut.

Initiativet om att ta bort telefonerna kom från vårdnadshavarna redan under höstens föräldramöte.

– Då var vi i personalen ännu av den åsikten att eleverna kan ha sina telefoner om de är i väskan under dagen, säger Wirén.

Men telefonerna hölls inte i väskan och under vintern reagerade lärarna på att elevernas telefonanvändande började bli ett problem.

– De var framme hela tiden. Det störde undervisningen, berättar Wirén.

Eleverna använde telefonerna bland annat för att filma varandra både på lektioner och raster. De delade sedan videorna med varandra i olika medier.

Många sociala medier har åldersgränser och föräldrar är olika strikta med vad barnen får ladda ner. Barn som inte hade tillgång till samma appar som de andra blev utestängda ur gruppen.

– Det som också framkom var att de kunde vara inne på sådana sidor som inte är tillåtna för barn. Vi vuxna i skolan tyckte att vi inte kan övervaka det här. För att säkerställa att eleverna har en trygg och säker skoldag så behövde vi vidta de här åtgärderna, säger Wirén.

Ett avlångt, stort tegelhus vid en sandplan.
Bildtext Södra Paipis skola. Här går omkring 50 elever i åk 1–6.
Bild: Mira Bäck / Yle

I början fick telefonförbudet lite varierande respons av barnen, men de vande sig snabbt.

– Speciellt de äldre eleverna tyckte att det var töntigt. Nog fogade de sig, och vi hade vårdnadshavarnas stöd så det var bara att finna sig i det.

Nu, då skolan varit telefonfri en tid, säger Wirén att också eleverna gillat det.

– Många elever började lämna hemma telefonen, säger Wirén.

Skolan tänker fortsätta vara mobilfri i höst.

– Vi har utarbetat klara spelregler och hela kollegiet står bakom beslutet. På höstens föräldramöte får vi igen diskutera med föräldrarna och få deras åsikt i saken, säger Wirén.

Diskussion om artikeln