Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Talkoanda, glädje och erfarenhet framom pengar är nyckeln till Raseborgs sommarteaters högklassiga produktioner

Uppdaterad 15.06.2023 07:03.
En person står på en scen med en stor publik bakom sig.
Bildtext Under nästan 60 somrar har Raseborgs sommarteater producerat förträffliga förställningar. Bilden är tagen 2015 då Emil i Lönneberga spelades på scenen.
Bild: Raseborgs sommarteater

Raseborgs sommarteater har hållit hög standard i snart 60 år. Enligt före detta arbetsledaren Björn Sjögren och teaterns nya producent Christoffer Weiss är det mycket tack vare teaterns ideologi: “De e så roolit ti va me”.

Sommarens musikal på Raseborgs sommarteater är Broadway-hiten Monty Python’s SPAMalot. Historien om Kung Arthur och hans riddare kommer bjuda på knäpp humor, ”crazy musikalspex” och ett gott skratt.

Frivilligt arbete möjliggör produktionerna på sommarteatern

Raseborgs sommarteater drivs till 99 procent av talkoarbete av Västnyländska Ungdomsringens medlemsföreningar och även andra utomstående föreningar.

Talkoarbetet innefattar allt från trafikarrangemang, försäljning, utdelning av programblad till byggprojekt och ansvar över hela området.

De senaste åren har det varit en aning utmanande att hitta tillräckligt med personal, berättar före detta arbetsledaren Björn ”Bjösse” Sjögren.

– I år har vi haft lite manfall, men vi börjar ha det ganska bra under kontroll. Om det fortsätter så här går det bra.

“De e så roolit ti va me” – talkoandan hänger starkt kvar på Raseborgs sommarteater

6:35
Lyssna på Bjösse Sjögren om sina nästan 60 år långa karriär på sommarteatern.

Drivits av talkoanda ända sedan Raseborgs sommarteaters debut 1966

Bjösse Sjögren har ansvarat för talkoarbetet under nästan 60 somrar. Han började som amatörskådespelare 1966 och var en av de första som kom till Raseborg.

– ”De e så roolit ti va me”. Det är den här glädjen att få vara med och träffa gänget som gör att man orkar och vill.

En äldre man med solglasögon.
Bildtext Bjösse Sjögren var den första amatörskådespelaren som kom till Raseborgs sommarteater 1966. Efter några år på scenen fortsatte han som arbetsledare.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

– Det finns ingen rangordning. Alla är lika mycket värda och alla är välkomna med direkt från första början. Det är någonting som inte finns på alla platser, beskriver Bjösse Sjögren dynamiken och atmosfären på sommarteatern.

Ifjol var det sista sommaren Bjösse Sjögren hade huvudansvaret över talkoarbetet, men han hänger fortfarande med på ett hörn.

Den här sommaren kommer Bjösse Sjögren främst att lära in och hjälpa sin efterträdare Tenalabon Torsten Ragnell.

En hyfsat stor budget för en sommarteater

Raseborgs sommarteater klassificeras som en amatörteater, men trots det har produktionerna alltid varit högklassiga.

Budgeten har varit runt 350 000 euro under de senaste åren, och rör sig även i de banorna i år. Teaterns producent Christoffer Weiss berättar att det här är en ganska stor budget för en sommarteaterproduktion.

Utgifterna går främst till driftskostnader och royalties, men även till olika löner, bygg, teknik och marknadsföring.

Eftersom teatern är en amatörteater kan de inte betala arvode till ensemblen. Det kompenseras ändå genom bland annat kilometerersättning, traktering på övningarna och en och annan knackkorv på pausen under föreställningarna.

Produktionsteamet och musikerna får däremot ett arvode.

En stor grupp människor står samlade.
Bildtext ”De e så rolit ti va me”. Ensemblen och produktionsteamet visar upp glada miner under en repetition.
Bild: Ian Granström

Står fast vid sloganen ”De e så roolit ti va me”

Christoffer Weiss kom med första gången 1992 som amatörskådespelare och har varit elva somrar med på scenen. Han förstod snabbt som blivande skådespelare att det som verkligen betyder något är att det är roligt att vara med.

– Det är det som är grejen! Det är roligt att vara med, det är amatörteater, det är kul och allting annat som man får är extra.

Nuförtiden har ändå tankesättet kring arvode för arbete ändrat lite. Folk förväntar sig oftare att få ersättning för sitt jobb. Raseborgs sommarteater vill ändå stå fast vid att det är glädjen och erfarenheten som är värdefullare än pengar.

”De e så roolit ti va me”. Det är den här glädjen att få vara med och träffa gänget som gör att man orkar och vill.

Björn ”Bjösse” Sjögren

Fokuserar på sponsorer

Efter pandemin är det ingen överraskning att allting har blivit dyrare inom evenemangsbranschen.

Raseborgs sommarteater har sedan tidigare ett antal trogna sponsorer. Christoffer Weiss använder sig ändå av en strategi där man försöker hitta en sponsor för allt de köper till produktionen.

I år har teatern till exempel steppskor på scenen och samarbetar därför med ett företag som importerar steppskor.

Hårvårdsprodukter går åt som smör i solsken under sommarens föreställningar, så teatern samarbetar med ett företag som sponsorerar hårvårdsprodukter.

Tack vare att Raseborgs sommarteater har fått ett så starkt varumärke under årens lopp är det lite smidigare att hitta sponsorer, men visst krävs det arbete för det, berättar Christoffer Weiss.

Raseborgs sommarteater står fast vid att glädjen och erfarenheter är värdefullare än pengar

8:33
Teaterns producent Christoffer Weiss berättar mer om hur pengarna rör sig i sommarteaterns produktion.
En man hänger upp en affisch.
Bildtext Christoffer Weiss är sommarteaterns nya producent. Han har själv många år bakom sig som skådespelare på Raseborgs sommarteater.
Bild: Sofia Herrlin / Yle

”En ny tid för sommarteatern” – el med hjälp av solkraft

Tanken kring sponsorering har ändrats under de senaste åren och företag förväntar sig att få något mer än bara en logo på en t-skjorta. Det måste finnas ett större samband med varumärket i fråga.

En av sommarteaterns samarbetspartner i år är Raseborgs Energi som har sponsrat med solpaneler som har installerats på orkesterbåset. Då har Raseborgs sommarteater valt att ha en karaktär från Monty Python’s galna värld som får en koppling till solpanelerna och på det sättet ge synlighet för Raseborgs Energi. I utbyte får teatern elektricitet hela året med hjälp av solkraft.

Raseborgs sommarteater är mån om att ha en miljövänlig produktion. De återanvänder det mesta av kläderna och materialet som används som scenografi samt rekvisita. Dessutom försöker de alltid förbättra återvinningen på området.

 Aurinkopaneeleja  aurinkovoimalassa.
Bildtext Raseborgs Energi är en av Raseborgs sommarteaters sponsorer i år. Teatern får egen producerad el i utbyte mot att Raseborgs Energi får synlighet i samband med föreställningarna.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

”Hoppas vi ses” – kan hända att Monty Python-legenden Eric Idle sitter i publiken

Den brittiska skådespelaren och komikern Eric Idle är en av de ursprungliga medlemmarna i komedigruppen Monty Python och är skaparen av musikalen SPAMalot.

Eric Idle har en benägenhet att komma och se på Monty Python-föreställningar runtom i världen eller i alla fall skicka en videohälsning till produktionen.

Monty Python-legenden Eric Idle kommer på en möjlig visit till Raseborg i sommar

2:35
Christoffer Weiss berättar om planerna för Eric Idles möjliga besök till Raseborg.
Terry Jones och Eric Idle i den legendariska Nudge Nudge-sketchen av Monty Python, fotograferade under föreställningen Monty Python Live (Mostly) i London 2014.
Bildtext Skaparen Eric Idle (till höger) av Broadway-musikalen SPAMalot kommer eventuellt på en visit till Raseborg i sommar för att se sitt verk spelas på Raseborgs sommarteaters scen.
Bild: Rex Features/All Over Press

Raseborgs sommarteater skickade på skoj en inbjudan till honom och fick som svar en tweet och en videohälsning som gått viralt.

I tweeten skriver Eric Idle ”Varför inte besöka Finland?” Samma dag skickade Eric Idle en videohälsning till produktionen där han sjunger Monty Pythons låt ”Finland” och önskar att vi ses där. Han avslutar med att be om en biljett.

Christoffer Weiss kan inte avslöja vad som kommer hända, men det pågår diskussioner med Eric Idles representanter om han är på väg och hur han i så fall skulle tas emot.

– Kommer han med pompa och ståt så har vi reserverat borgen och kommer ha grisfest på ängen!

Diskussion om artikeln