Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bollförbundet: Lehtovaara får inte döma förrän hon klarat löptesterna

Lina Lehtovaara.
Bildtext Lina Lehtovaara ska döma fotbolls-VM för damer, men får ändå inte döma herrarnas fotbollsliga i Finland.
Bild: Seppo Ahava / Yle

Den finlandssvenska fotbollsdomaren Lina Lehtovaara har dömt flera internationella matcher. Ändå har hon aldrig fått döma den finländska fotbollsligan. Nu berättar Bollförbundets huvuddomare varför.

Lina Lehtovaara har uppnått en dröm. Hon är en av domarna som har blivit utvalda till damernas fotbolls-VM som går av stapeln mellan den 20 juli och den 20 augusti.

Lehtovaara har dömt många nationella och internationella matcher men ändå har hon aldrig fått döma en match i herrarnas fotbollsliga. Det har heller ingen annan kvinnlig domare fått göra.

– Jag vill tro att jag skulle fixa en match i ligan precis lika bra som de som dömer där i dag, om inte till och med bättre, sa Lehtovaara i en intervju till Yle.

Förbundet svarar

Johan Holmqvist, huvuddomare för Bollförbundet, säger att det i Lehtovaaras fall handlar om resultatet från löptesterna. Lehtovaara måste nå de testgränser som krävs för att hon ska få döma en match i fotbollsligan.

– Minimikravet är att domaren klarar löptestet. Man får inte döma matcher om man inte har klarat av testgränsen, förklarar Holmqvist.

Han berättar också att testgränserna är desamma för fotbollsligan som för division 1.

– Lehtovaara har klarat den här testgränsen tidigare och har då fått döma matcher i division 1. Man måste passera gränsen två gånger om året, säger Holmqvist.

Viktigt med kvinnliga domare

Fotbollsdomarna avancerar steg för steg. När en domare har fått erfarenhet i en division så tar man sikte på följande.

– Jag hoppas verkligen att Lehtovaara klarar av de test som krävs. Hon har redan varit väldigt nära gränsen. Lehtovaara har fått ekonomiskt stöd då vi har betalat ersättning till hennes personliga tränare, säger han.

Holmqvist understryker att han tycker det är viktigt att ha kvinnliga domare i fotbollsligan.

– Det skulle vara riktigt trevligt. Dessutom skulle vi sätta en modell för andra att oavsett om man är man eller kvinna så kan man jobba på vilken nivå som helst i Finland. Könet spelar ingen roll för oss. Du kan bli domare när du har uppfyllt tillräckliga krav och uppvisar god kompetens.

Se Sportlivs minidokumentär med Lina Lehtovaara. - Spela upp på Arenan

Holmqvist är märkbart bekant med Lehtovaaras prestationer nationell och internationellt.

– Jag tror att hela den finländska domarkåren är glada och stolta över hennes prestationer. Därför är det lite tråkigt att en sådan här konfrontation har uppstått, säger Holmqvist och hänvisar till den heta diskussionen om varför Lehtovaara inte kvalificerat sig som domare i fotbollsligan.

Diskussion om artikeln