Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Brist på adhd-mediciner – apotekshyllorna fylls senare under sommaren

En apotekskassa.
Bildtext Den senaste tiden har personer med recept för metylfenidat haft svårt att få ut sin medicin.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Lagren av en av de mest använda adhd-medicinerna börjar bli tomma i Finland och i flera andra europeiska länder. För personer med uppmärksamhetsstörning kan vardagen bli svår om man inte har tillgång till medicin.

Många apotek har slut på flera olika metylfenidat, så som Concerta.

Till exempel i huvudstadsregionen visar Apotekareförbundets sökmotor endast träffar i två apotek för Concerta i styrkan 36 milligram. För samma styrka av metylfenidat finns även två andra preparat och även de är slut i huvudstadsregionen.

Också på andra håll i landet och främst i större städer är det slut på metylfenidat.

Medicinen är ett stimulerande läkemedel som används av personer med uppmärksamhetsstörning.

Enligt Apotekareförbundet är det inte upp till apoteken att beställa in mer av läkemedlet, eftersom det för tillfället är tomt i centrallagren.

Man får in mer av Concerta-läkemedlet uppskattningvis vecka 25. Leveransen av motsvarande metylfenidatläkemedel är aningen längre än så.

– Det är frågan om en tillfällig situation, så det finns inte orsak att rusa till apoteket nu, ifall man har medicin hemma för två veckor framåt, säger Taru Vanhala, som är kommunikationssakkunnig farmaceut vid Apotekareförbundet.

Apotekareförbundets rekommendation för den som behöver få ut en medicin som är slut är att kontakta läkaren.

– De kan till exempel ändra receptet så att det gäller andra tillverkare av samma medicin, eller annan styrka.

”De som jobbar i apoteket vill hjälpa”

Användningen av metylfenidat ökat de senaste åren, men när det gäller tillgången på medicin hittas orsakerna i större sammanhang.

De senaste åren har tillgången på läkemedel strulat. Till exempel råder det brist på diabetesmedicinen Ozempic. Tidigare i år har vi även skrivit om bristen på migränmedicin.

Läs också: Läkemedelsbrist har blivit vanligare – just nu brist på populär migränmedicin

Enligt Apotekareförbundet har medicinbrist blivit vanligare bland annat eftersom efter att en stor del av produktionen koncetrerats till Asien.

– Vi har länge efterlyst mer flexibilitet för apoteken att kunna byta ut läkemedel när det råder äkemedelsbrist. De som jobbar i apoteket vill hjälpa kunden, men sällan får man till exempel direkt tag på läkaren som skrivit ut receptet. Situationen är beklaglig också med tanke på att den leder till ytterligare belastning för det redan hårt belastade hälsovårdssystemet, då recept behöver ändras, säger Vanhala.

Svårt med vardagliga sysslor såsom studier

Vid Finlands adhd-förbund har bristen på medicin noterats.

Verksamhetsledare Nina Hovén säger att många med adhd behöver medicinen för att klara av vardagen.

– När det är frågan om mediciner som du ska ta för att klara av dina vardagliga sysslor så kan det påverka livet ganska drastiskt.

Hovén påpekar att det är individuellt vilka adhd-mediciner som fungerar för olika personer.

– Har du gått igenom nästan hela repertoaren av adhd-mediciner och hittat den rätta, så kan du inte byta mitt i.

Hovén leder även det europeiska adhd-förbundet ADHD Europe, och hon säger att det även i andra EU-länder råder brist på medicin.