Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Stand up-komikern Anna Rimpelä: Den finlandssvenska publiken är lite lättare att underhålla

Anna Rimpelä har på sig stora hängande lila örhängen. Hon ler stort mot kameran och bakgrunden är en grön trädgård.
Bildtext Anna Rimpelä är skådespelare, stand up-komiker och författare. För två år sedan började hon också uppträda på svenska.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

En bra publik kan lyfta hela showen. En stökig publik kan förstöra allt. I sitt sommarprat berättar Anna Rimpelä om när omständigheterna inte alltid är på komikerns sida.

För bara två år sedan började tvåspråkiga komikern Anna Rimpelä, hemma från finskspråkiga Laihela, översätta sitt stand up-material till svenska.

– Jag hade redan gjort stand up på finska i elva år. I efterhand har jag såklart funderat på varför det dröjde så länge innan jag vågade på svenska.

Rimpelä anser att humorn i Svenskfinland ganska långt är densamma oavsett om publiken är finskspråkig eller svenskspråkig.

– Folk skrattar åt samma saker. Men jag skulle ändå våga påstå att den finlandssvenska publiken har bättre attityd. De har ett smil i ansiktet och de kommer för att skratta.

Anna Rimpelä sommarpratar om hur viktigt det är att humorn följer samhällets övriga utveckling.

Komikern Anna Rimpelä: Jag upptäckte humorns kraft på pappas begravning

56:55

Som komiker får hon ofta frågan: Får man skoja om allt 2023? Eller: Får man skratta åt allt?

– Nuförtiden verkar många vara oroade över att man inte längre får säga någonting. Det tycks höra till yttrandefriheten att få skämta om till exempel samer eller homosexuella.

– Vissa tycker att allt är förbjudet och att folk har blivit så känsliga att man inte kan skämta fritt. Men jag är tveksam. Skillnaden mot förr är ju att nu säger folk emot om något inte är okej att skämta om.

Anna Rimpelä står på en scen med mikrofonen i handen. Hon gestikulerar med högra handen och i bakgrunden syns ett blått draperi.
Bildtext Anna Rimpelä är skådespelare och började göra stand up för 13 år sedan.
Bild: Privat/Nina Siven, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Sparka uppåt, inte neråt

När Rimpelä skriver stand up-material är det viktigt att hon har klart för sig vem publiken ska skratta åt.

– Allt är bra så länge publiken skrattar åt mig eller någon annan som har mera makt än jag. Man ska inte håna de svaga och diskriminerade. De har redan fått sin del.

– Jag förstår att det ibland kan vara svårt att hänga med. Men det är okej att göra misstag, också jag säger fel ibland. Jag tycker att man kan skoja om allt. Inget ämne är förbjudet. Det är bara infallsvinkeln som avgör.

Humor är makt

Att komikern har en maktposition är också något som Rimpelä är medveten om.

– Vi komiker, som står med micken i hand, vi har makt. Vi måste förstå kulturella, politiska och andra svängningar i samhället.

En ung tjej har armen runt sin mormor. Båda skrattar mot kameran och mormodern har en gul-röd plasthatt på huvudet.
Bildtext – Att jag blev komiker är nog tack vare min mormor. Det var hon som lärde mig om humor. Vi skrattade ihop så länge hon levde, säger Anna Rimpelä.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

– Vi är narrar i publikens tjänst, men vi har möjlighet att säga vad vi tycker och tänker – och publiken lyssnar! Därför är humorn ett så starkt verktyg.

– Jag tycker att vi ska välja våra ord så att alla känner sig hemma. Det är roligare om alla skrattar! Handlar det inte sist och slutligen bara om helt vanligt hyfs?

Och hyfset ska gå båda vägarna.

– Omständigheterna på ett gig är inte alltid på komikerns sida. Det kan hända att folk i publiken är för fulla, eller att det är för ljust i salen, att folk sitter för långt borta från scenen, eller att någon i publiken kommenterar allt i showen hela tiden.

– Då blir det svårt att styra vart det bär. Men oberoende är det ju komikern som får domen. Jag tror inte att publiken alltid förstår hur stor roll den har. Den kan lätt förstöra, men den kan också lyfta en föreställning.

I sitt sommarprat berättar Anna Rimpelä också om varför hon alltid återkommer till samtalsämnet döden och hur hon upptäckte humorns kraft på en begravning.

Vegas sommarpratare sänds 26.6–11.8 vardagar efter kl. 10 och 18. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet med musik finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria versionen finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

Musik

Depeche Mode: Home

The Verve: Bitter Sweet Symphony

Tomas Ledin: En del av mitt hjärta

Aikakone: Neiti Groove

The Cardigans: Erase/Rewind

Marion Rung: Tipi-tii

Foo Fighters: Learn to fly

Paradisio: Bailando