Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

“Pronomen var en ny grej” – Prometheus-lägret i Sagu värdesätter öppna diskussioner med ungdomarna

Tre ungdomar poserar framför en skogsglänta en varm sommardag.
Bildtext Erik Lönnberg, Kaius Österman och Siri Stenius är på årets första svenska Prometheus-läger.
Bild: Erik Pietari Matilainen / Yle

Prometheus-läger eller Protuläger är ideologiskt och religiöst obundna läger, där ungdomar binder vänskapsband och öppet och ärligt diskuterar samhället och livet.

I Halslax i Sagu i ett gammalt rött trähus befinner sig 18 ungdomar för att delta i årets första svenskspråkiga Prometheus-läger. Lägerområdet är beläget vid vattnet och har en stor gård och bastu.

Bastun har varit mycket populär i år. Vuxenledaren Linnéa Laustiola berättar att bastun har varit mycket viktig för ”Protu-andan”.

– I bastun sitter vi och pratar öppet och sjunger sånger och det har varit jätteviktigt för lägerdeltagarna i år, säger Laustiola.

Ung kvinna i lilafärgad tröja poserar framför ett rött trähus en varm sommardag.
Bildtext Vuxenledare Linnéa Laustiola har varit verksam i Prometheus i flera år.
Bild: Erik Pietari Matilainen / Yle

Frågor kring identitet och sexualitet är viktiga

Protu-andan är viktig i att forma vänskapsband för lägerdeltagarna. Öppna diskussioner kring samhälleliga teman är en av huvudprinciperna för Prometheus-lägren.

– Det är viktigt att respektera andras åsikter och förstå att världen ser annorlunda ut beroende på vem du är, konstaterar lägerdeltagare Kaius Österman.

Tonårskille i blå t-skjorta med SUOMI-tryck med stora solglasögon poserar framför rött trähus.
Bildtext Kaius Österman deltog i Prometheuslägret i Sagu.
Bild: Erik Pietari Matilainen / Yle

Två av de andra lägerdeltagarna Erik Lönnberg och Siri Stenius håller med om att respekten för andra är mycket viktig.

Under lägret diskuteras ämnen såsom miljö, politik, identitet och sexualitet. Linnéa Laustiola anser att frågor kring identitet och sexualitet är de viktigaste ämnena, trots att hon tycker att allt som diskuteras under lägret är viktigt. Med identitetsdiskussionen funderar man på om deltagarna vill kallas hon, han eller hen.

”Lägret ska vara roligt”

Alla deltagare kom inte till lägret för att lära sig om världen, utan deltar för att ha roligt. Lönnberg har gillat diskussionerna om politik.

– Jag har kommit till lägret för att ha roligt med kompisar, men har också lärt mig nya saker; pronomen var en ny grej, säger Erik Lönnberg.

Tonårspojke i grön t-tröja poserar framför rött trähus en solig sommardag.
Bildtext Erik Lönnberg har fått flera nya kompisar på lägret.
Bild: Erik Pietari Matilainen / Yle

Siri Stenius kom till lägret eftersom det blivit rekommenderat av hennes familj och vänner. Här har hon fått fundera på vad som är viktigt i livet.

– Att man har någon att vara med och att man gör sådana saker man tycker om. Det är viktigt, säger Stenius.

Tonårsflicka med brunt hår och mörklila topp poserar framför ett rött trähus en varm sommardag.
Bildtext Siri Stenius brinner för cheerleading.
Bild: Erik Pietari Matilainen / Yle

Prometheus är ett läger för alla

De tre ungdomarna valde att delta i Prometheus-läger istället för skriftskola, eftersom de ansåg att skriftskola var för religiöst eller för att de inte hör till kyrkan.

Trots att Prometheus-läger oftast anses vara ett alternativ till skriftskola, säger Linnéa Laustiola att lägret är öppet för alla. Hon noterar även att de haft ungdomar som gått både skriftskolläger och Prometheus-läger för att jämföra erfarenheterna.

– Alla är välkomna hit, oberoende av om du gått skriftskolläger, oberoende av vilken religion du hör till och oberoende av vem du är. Du är alltid välkommen till protuläger, konstaterar Laustiola.

Ungdomarna får Prometheus-smycken i samband med lägeravslutningen. Ungdomarnas vårdnadshavare får också delta i avslutningen.

Närbild på Prometheus-lägrens silvriga smycke.
Bildtext Prometheus-smycket.
Bild: Anna Hellberg / Yle

Prometheus-lägren blir allt populärare och i år ordnas det tre stycken på svenska. Alla av de svenskspråkiga lägren är fullbokade i sommar.

Diskussion om artikeln