Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Greta Thunberg slutar skolstrejka för klimatet

Uppdaterad 09.06.2023 17:18.
Programmet är inte längre tillgängligt
Greta Thunberg slutar skolstrejka för klimatet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det är slutstrejkat för Greta Thunberg, i och med att den 20-åriga världsberömda svenska klimataktivisten i dag tog studenten. Thunbergs sista skolstrejk för klimatet i Stockholm fick besök av rocklegenden Patti Smith.

”I dag slutar jag skolan, vilket betyder att jag inte längre kommer att kunna skolstrejka för klimatet”, skriver Greta Thunberg på Twitter, efter 251 veckor med skolstrejker.

Dagens skolstrejk blir alltså Thunbergs sista. Tidningen Dagens Nyheter rapporterar om hur amerikanska rocksångaren Patti Smith besökte strejken, dagen till ära, efter en spelning i Stockholm föregående kväll.

”Jag fick tårar i ögonen när jag träffade henne. Jag är ett stort fan”, uppger Smith för DN.

Mobiliserade miljontals unga

Greta Thunberg skriver på Twitter att då hon år 2018 började strejka varje fredag utanför riksdagen i Stockholm i protest mot otillräckliga åtgärder mot klimatförändringen hade hon aldrig trott att det skulle leda till något.

Men hennes rörelse Fridays for future och dess skolstrejker blev berömda världen över och år 2019 strejkade miljontals unga för klimatet i många länder, också i Finland. Samma år nominerades Thunberg till Nobels fredspris.

Greta Thunberg i en gul regnrock sitter på marken bredvid en skylt där det står "skolstrejk för klimatet".
Bildtext Thunberg började skolstrejka som 15-åring.
Bild: Jasper Chamber / Alamy/All Over Press

Greta Thunberg skulle egentligen ha blivit student redan i fjol, men examensdagen sköts fram då hon bestämde sig för att ta ett sabbatsår och ägna sig åt påverkansarbete.

Trots att hon blivit klar med skolan lovar Thunberg att kampen för klimatet inte är över – hon och rörelsen Fridays for future kommer att fortsätta demonstrera också i framtiden.