Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Nyktra narkomanen Tomas Luoto: Jag tog min första fylla som 12-åring – det var inte ovanligt i de finlandssvenska idrottskretsarna i Åbo

En man ser rakt in i kameran. I bakgrunden syns en grön trädgård.
Bildtext I mer än 15 år missbrukade han tungt. I dag jobbar han för Aseman lapset - Stationens barn och hjälper ungdomar med liknande problem som han själv hade.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

I mer än 15 år missbrukade Tomas Luoto tungt. Sen snart fem år tillbaka är han nykter och jobbar med att hjälpa andra som är i den situation han var. I dag sommarpratar han om sin väg in och ut ur missbruket.

Tomas Luoto växte upp i ett tryggt och kärleksfullt hem i Åbo. På fritiden spelade han fotboll och handboll och det var i de kretsarna han tog sin första fylla, då han precis gått ut sexan.

– Jag tog min första öl som 12-åring, på sommarlovet mellan lågstadiet och högstadiet. I dag som vuxen inser jag ju att det var alldeles för tidigt. Men just då tyckte jag att det var en bra idé och dessutom helt normalt, säger Tomas.

Han var på inget sätt den första eller den enda.

– Det fanns en sådan alkoholkultur i de finlandssvenska idrottskretsarna i Åbo på den tiden. Vi yngre följde de äldres exempel. Vi var inga missanpassade busungar, utan ganska snälla pojkar som klarade sig bra i skolan och idrottade på fritiden.

För Tomas kändes den första fyllan som en hemkomst.

– Jag upplevde att alkoholen gav mig perspektiv på saker och ting och längtade alltid efter nästa helg. Och nästa fest och fylla, säger han.

Här kan du få hjälp gällande missbruk

Om du är orolig eller behöver hjälp att lämna ditt missbruk lönar det sig vanligtvis att först kontakta hälsovårdscentralen eller skol-/studerande- eller företagshälsovården. Där kan läkaren vid behov hänvisa dig till missbruksvården.

Du kan också kontakta närmaste A-klinik eller rusmedelsklinik direkt.

Det finns också många kamratstödgrupper för både missbrukare och närstående, t.ex. Anonyma Alkoholisters.

På finska hittar du också stödtjänster vi Irti Huumeista ry.

Drickandet accelererade till cannabis och amfetamin i 16-årsåldern. Det övergick i ett tungt drogmissbruk som pågick i nästan 20 år, innan han lyckades bryta det. I dag sommarpratar Tomas Luoto om sitt liv som nykter narkoman.

Nyktra narkomanen Tomas Luoto: Jag höll på att knarka ihjäl mig

56:55

En känslig pojke som grät varje dag

Tomas lyckades bryta sitt drogmissbruk som 33-åring. Han fick plats i ett terapeutiskt gruppboende, där ett tiotal före detta narkomaner levde tillsammans under ett helt år.

– I samtal med de andra före detta missbrukarna och ledarna kom jag fram till att det var min stora känslighet som gjorde att jag fastnade i missbruket, säger han.

Tomas var mycket känslig redan som liten.

– Jag var ett känsligt barn. Jag grät ofta av glädje och för att jag blev starkt berörd, som till exempel när jag lyckades med någonting eller fick just den födelsedagsgåva jag hade önskat. Och förstås grät jag också då jag blev ledsen eller kände ilska.

Med tiden lärde Tomas sig att stänga av sina känslor.

– På 90-talet skulle pojkar helst inte gråta och litegrann finns det där väl ännu kvar. Att vi uppfostrar pojkar till att inte visa känslor.

En ung ljushårig pojke ler med öppen mun till kameran. Han står ute på en gård där en röd trädgårdsgunga syns i bakgrunden.
Bildtext Tomas märkte redan som barn att han var mycket känsligare än hans syskon och kompisar.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Bedövade sin känslighet med alkohol och droger

Som tonåring lärde han sig att fly alla jobbiga situationer, som kunde visa honom sårbar. Han skämdes och var livrädd för att börja gråta eller tappa den fasad han byggt upp.

– Och därför passade alkoholen och drogerna mig så bra. För de är ju just det, en flykt från livet.

Han var en grubblare och med olika substanser i kroppen tystnade alla frågor.

– Jag blev allt mer van vid den person jag var på fyllan. En självsäker kille, som inte grubblar över framtiden och varför man lever och vad ens uppgift i livet är. Och varför jag var så mycket känsligare än alla andra.

I dag sommarpratar Tomas Luoto om åren före, under och efter det tunga missbruket. Han jobbar med att själv hjälpa ungdomar som är i samma situation som han själv var. Det har gett honom mening och hjälper honom att hållas på den rätta vägen.

En man springer längs en grusväg. Han håller i en vattenflaska och på högra höften sitter ett tävlingsnummer fäst.
Bildtext Som drogfri vuxen har Tomas hittat tillbaka till idrotten, som var hans stora passion i barndomen. I dag är långdistanslöpning hans favoritgren. Den längsta sträckan han sprungit är 87,7 kilometer.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Vegas sommarpratare sänds 26.6–11.8 vardagar efter kl. 10 och 18. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet med musik finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria versionen finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

Musik

Kent: Beskyddaren

Avenged Sevenfold: So Far Away

Nirvana: Son Of A Gun

Alice In Chains: Nutshell

En kiellä enkä myönnä: Aikaa

Slipknot: Snuff

Rosita Luu: Mansikkapaikka

Juhlat: Mitä mä oon miettiny

Diskussion om artikeln