Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Helsingforsbiennalens andra upplaga kör igång på söndag – besökarna bjuds på allt från artificiell dimma till orakelläsning

I år kan man se de flesta av Helsingforsbiennalens verk på Skanslandet, men biennalen breder också ut sig till Helsingfors konstmuseum HAM och olika offentliga platser i staden. En del verk finns också på nätet.

Miljöförstörelse och klimatkrisen, politiska konflikter och effekterna av ny teknologi. Vår samtid präglas starkt av alla de här utmaningarna, vilket också syns på årets Helsingforsbiennal som öppnar på söndag.

Temat för biennalen är alternativa levnadssätt och många av verken innefattar olika framtidsvisioner. Evenemangets rubrik ”Nya riktningar kan uppstå” hänvisar till ett citat av den amerikanska antropologen Anna Lowenhaupt Tsing.

– Hon arbetar med idéer om kontaminering och oåterkalleliga sanningar om livet som vi måste acceptera och göra något positivt av. Det här är också nyckeln till biennalens koncept i år. Vi behöver nya sätt att tänka och nya sätt att närma oss saker för att förenas och för att kunna föreslå nya visioner och nya sätt för att agera, säger biennalens kurator Joasia Krysa.

Kurator för Helsingforsbiennalen 2023 Joasia Krysa står bland ormbunkar på Skanslandet.
Bildtext ”Tanken är att man ska besöka ön i lugn och ro och ta in allt som finns här. Det finns en hel del överraskningar längs med rutten, det gäller att vara uppmärksam”, säger Helsingforsbiennalens kurator Joasia Krysa om utställningen på Skanslandet.
Bild: Ivan Bessedin/Lehtikuva

Hälften av verken på Skanslandet är platsspecifika

Sammanlagt finns runt 25 verk av ett 30-tal inhemska och internationella konstnärer och kollektiv att ta del av.

Helheten består av bland annat installationer, skulpturer, videoverk och performancekonst. De flesta av verken finns på Skanslandet, men det finns också verk att se runt om i Helsingfors, bland annat på centrumbiblioteket Ode och kulturcentret Stoa.

Konstnärens Danielle Brathwaite-Shirleyn installation "Thou Shall Not Assume" på Skanslandet.
Bildtext Danielle Brathwaite-Shirleys installation ”Thou Shall Not Assume” bjuder in till att möta Skanslandets nya mytologi. I sina verk flätar Brathwaite-Shirley samman levd erfarenhet med fiktion för att återberätta svarta transpersoners berättelser.
Bild: Ivan Bessedin/Lehtikuva

Ungefär hälften av verken är gjorda specifikt för Skanslandet.

– Verket Turvapaikka, utu utforskar den här platsen så att den jämför naturens och människans existens. I verket är naturen här färdigt och då den artificiella dimman läggs till kan man fundera på vilkendera är viktigare, säger konstnären Petri Saarikko.

Verket är en del av projektet Remedies som han gör tillsammans med Sasha Huber.

Lotta Petronella sov med Skanslandets nattfjärilar

För konstnären Lotta Petronella har det viktigaste i arbetsprocessen varit att faktiskt befinna sig på Skanslandet. Hon har sovit med nattfjärilarna och suttit med växterna som är en del av verket Materia Medica of Island.

– Jag fick inte plocka växter på ön för det är ett naturskyddsområde, men jag har fått kontakt med det som växer och finns här.

Till verket hör ett apotek med vilda växter, en kör, inspelningar av nattfjärilar gjorda på Skanslandet samt en minnesfest för Ilma Lindgren som genom sitt agerande tryggade allemansrätten i Finland.

Lotta Petronellas verk "Materia Medica of Island" handlar bland annat om att ta efter nattfjärilarna som anpassar sig till klimatet - Spela upp på Arenan

Vad är det du tänker att nutidsmänniskan ska botas från?

– Jag tror inte att vi ska botas. Vi måste kunna slå rot i vår tid. Men jag tror att vi behöver hjälp, hjälp av varandra. Vi lever i en tid där vi börjar förstå att vi också är en del av naturen. Naturen finns inom oss. Jag tror att det är det viktiga.

Under biennalen genomför Lotta Petronella också individuella orakelläsningar med hjälp av 22 tarotkort som hon skapat. Korten föreställer nattfjärilarna som bor på Skanslandet.

Del av Emilija Škarnulytės ver Hypoxia.
Bildtext Emilija Škarnulytės verk Hypoxia refererar till ett tillstånd av syrebrist. Verket hämtar inspiration från Östersjön.
Bild: Jussi Mankkinen / Yle

Arrangörerna hoppas på hundratusentals besökare

Arrangörerna förväntar sig sammanlagt 300 000 biennalbesökare i år, varav 170 000 väntas besöka Skanslandet.

Då biennalen ordnades för första gången 2021 hade evenemanget cirka 145 000 besökare. Då riktades det kritik mot arrangörerna för att det uppstod långa köer till verken.

– Vi har åtgärdat saken i och med att vi i år har slopat bostadshusen. Majoriteten av verken finns i naturen här på Skanslandet och de verk som behöver ställas ut i mörka rum har vi satt i de historiska krutkällarna som finns på ön, säger HAM:s chef Arja Miller.

HAM:s chef Arja Miller på Skanslandet.
Bildtext ”I en tid av kriser ser jag att det är värt att lyssna på konstnärer och forskare om vad de har att säga om utmaningarna vi står inför och hurdana alternativa framtidsmöjligheter de ser”, säger Arja Miller.
Bild: Jussi Mankkinen / Yle

Biennalen öppnar för allmänheten på söndag och pågår till den 17 september på Skanslandet och till den 22 oktober på HAM.

Keiken-kollektivets verk Ángel Yōkai Atā på Helsingforsbiennalen 2023.
Bildtext Det sista verket på biennalrutten på Skanslandet är kollektivet Keikens verk Ángel Yōkai Atā. Det är en multimodal installation som fungerar som en portal som för en till en fiktiv värld bortom den omedelbara upplevelsen. Portalen har fått sin inspiration av magiska andehus i Thailand.
Bild: Ivan Bessedin/Lehtikuva