Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Ex-militären Henrika Backlund: Arbetsplatsmobbning och kvinnohat var vardag i försvaret – så här behandlades jag som kvinna i Dragsvik

Uppdaterad 12.07.2023 08:25.
En mörkhårig kvinna med håret fäst i en hästsvans ler mot kameran. I bakgrunden syns en grön trädgård.
Bildtext Henrika Backlund gick från Försvarsmakten till generalsekreterare på Finlands Svenska Idrott. Nu sommarpratar hon om sin tid vid Försvarsmakten där hon blev orättvist behandlad som kvinna.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

Henrika Backlund var en av de första kvinnliga officerarna i Dragsvik och syntes ofta i media. Men bakom kulisserna präglades hennes arbete av manligt motstånd, kvinnohat och utfrysningar. Nu sommarpratar hon om försvarets syn på kvinnor under 2010-talet.

Som den första kvinnliga kompanichefen i Dragsvik var Henrika Backlund ständigt under lupp av sina överordnade, men också av sina jämbördiga och andra kvinnor.

– Det var tidigt 2010-tal, men brigaden var inte redo för kvinnor. Eller i alla fall inte sådana kvinnor som jag. Jag var antagligen för smart, för självständig och i för bra kondition.

– Med min blotta uppenbarelse provocerade jag män som är vana att få svänga runt i enbart manliga rum. De liksom väntade på mina felsteg, men jag vägrade ge dem det nöjet.

Under sitt första utvecklingssamtal får Backlund höra om hurudan oro hon väckt bland hela enhetens personal då hon kom i tjänst.

– Något ”mycket farligt” var på väg att hända när en kvinna gjorde entré i en helig manlig anslutning. Jag var i det här skedet tyvärr för ung för att förstå att jag inte borde lyssna på skiten utan anmäla.

– Jag fick en medelmåttig bedömning, trots att jag levererade på topp hela tiden. Min chef på kompaniet klämde till med något positivt på slutet. ”Ja, för att vara kvinna har det ju gått helt ok”.

Henrika Backlund sommarpratar bland annat om att kvinnor bedöms orättvist i sina tjänstgöringsintyg.

Ex-militären Henrika Backlund: Jag blev mobbad, utfryst och särbehandlad i Dragsvik för att jag var kvinna

56:55

Vid det här laget arbetade tre kvinnor som officerare vid brigaden.

– Trots att vi var tre misslyckades vi fullständigt med att stödja varandra. Vi körde vårt eget race på var sitt håll och tittade avundsjukt mot varandra när vi möttes. Sedan låtsades vi som om det går hur bra som helst för oss, fastän det i alla fall i mitt fall var skittungt.

– Folk tystnade i matbordet då jag satte mig ner. Många vände ryggen mot mig när jag kom gående.

Henrika Backlund småler mot kameran iklädd militärtjänstgöringsuniform.
Bildtext Henrika Backlund valde Nylands brigad som tjänstgöringsplats eftersom hon ville jobba på sitt modersmål.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Sämre bedömning för att du är kvinna

Det värsta övertrampet under Backlunds tid skedde när en mamma kontaktade brigaden.

– Hennes dotter hade hemförlovats med den lägsta bedömningen, en etta, på varendaste punkt i tjänstgöringsintyget. Inte ens de sämsta manliga beväringarna har fått en så dålig bedömning.

Hon ville å sin dotters vägnar veta hur detta ens var möjligt. Backlund fick i uppdrag att reda ut saken.

– Jag hävde spontant ur mig till stabschefen att jag är orolig över vissa personers inställning till kvinnor på kompaniet, att det här sannolikt beror på det.

Kvinnan ifråga hade utfört soldatens grundexamen med berömligt resultat. Hon hade fått högsta poäng i bedömningen som görs av jämställda.

Hon hade inte bestraffats eller tillrättavisats en enda gång under sin tjänstgöring. Hon hade klarat barettmarschen och vapenslagsmarschen och hon hade vunnit guld i brigadmästerskapet i orientering.

– Jag kunde knappt tro att det var sant. Det här var härskarteknik på en högst vidrig nivå.

Henrika Backlund ser rakt mot kameran. Hon sitter på en cykel och är iklädd en röd träningsjacka.
Bildtext “Det här är inte acceptabelt av en officer”. På grund av den här bilden fick Backlund en utskällning av brigadkommendören och stabschefen.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Henrika Backlund sommarpratar om sitt försök att jobba för jämställdhet inom försvaret och ständigt mötas av motstånd.

Vegas sommarpratare sänds 26.6–11.8 vardagar efter kl. 10 och 18. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet med musik finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria versionen finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

Musik

Popeda: Kersantti Karoliina

Snowstorm: Hon älskar snabbt

Clara Klingenström: Behöver inte dig idag

Maja Ivarsson: Mitt bästa för dig

Viktor Hurmio och fetknopparna: Evitskog

Thorsten Flinck: Jag reser mig igen

Gloria Gaynor: I will Survive

Klamydia: Mä lähden himaan

Diskussion om artikeln