Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Barn lär sig laga mat och undvika matsvinn på matskola i Kimito: “Man ska inte kasta mat utan spara och äta senare”

Två flickor står framför en kastrull full av pasta. Den ena har en ljusröd munkjacka och ett färggrant förkläde. Den andra har en grön t-skjorta och ett mörkt förkläde.
Bildtext Sara Storberg och Eleonore Abrahamsson är nöjda över laxpasta och ugnsbakade äpplen.
Bild: Line Rehn / YLE

4H:s årliga matskola för barn ordnades för elfte gången i Kimito. I en tid där maten är dyr, har skolan satt särskilt fokus på att undvika matsvinn.

I ett storkök i pistaschgrön ton rör ivriga barn om i kastruller, torkar bord och gör andra finslipande sysslor för att förbereda sig för en måltid. På borden har det dukats fram laxpasta och vattenmelon-fetasallad. Någon lyfter ut en form med ugnsbakade äpplen och havre från ugnen. Doften sprider sig över hela köket. Snart är det dags för mat.

4H:s matskola i Brusaby, Kimito ordnas för elfte gången. Skolan som är riktad till 8–12-åringar ordnas som ett dagsläger och innebär mångsidig undervisning i såväl matlagning som kost och näring. Det finns också tid för lek.

– Vi vill lära barnen om livsmedel, att laga mat och ge dem en chans att vara tillsammans och ha roligt, säger matskolans ledare Clara Bergström.

Två flickor med ljust hår skär vattenmelon och sallad. Den ena har på sig en ljusröd kohta och färggrant förkläde. Den andra har på sig en grön t-skjorta och färgrants förkläde.
Bildtext Amanda Ekholm och Isa Lönnroth tillreder sallad.
Bild: Line Rehn / YLE

”En gång kokade jag makaroner i en timme”

Under veckan lär sig barnen mycket.

– Det har varit roligt att använda händerna och olika ingredienser, säger Amanda Ekholm, som kommit med framförallt för att hon gillar att baka.

Sara Storberg är med på matskolan redan för fjärde gången.

– Det roligaste är att få diska för hand och göra allt själv utan någon som står bakom och säger: ”Akta, akta”, säger Storberg.

Men såklart är det också bra att ha någon som hjälper.

– En gång kokade jag makaroner i en timme, för att jag inte visste hur länge de ska koka, då var det bra att jag till slut ringde pappa och frågade om hjälp, berättar Storberg.

En blond flicka i ljusröd munkjacka och färggrant förkläde tittar in i en kastrull med mat.
Bildtext – Det gör inget om man gör fel, man tar det lugnt och ser om man kan använda det misslyckade i något annat istället, säger Sara Storberg.
Bild: Line Rehn / YLE

Att minimera matsvinn i fokus

I år uppmärksammar skolan framförallt att ge matrester ett nytt liv som en ny maträtt, istället för att slänga bort maten. Detta är ett medvetet val i planeringen och även ett sätt att tackla de rådande höga matpriserna, säger Clara Bergström.

Deltagarna delar gärna med sig av sina idéer om hur man kan undvika att slösa pengar när man lagar mat. Från barnens svar kunde också höras matskolans mål att undvika matsvinn.

– Det kan finnas en fisk som är lika bra men något annat märke säljer den. Då väljer man den billigare, men man måste också titta varifrån fisken kommer, säger Sara Storberg.

– Ifall det blir mat över skall man inte kasta det utan spara och äta senare, säger Isa Lönnroth.

– Man kan gå ut i naturen och plocka bär. Vi brukar laga blåbärspaj av bär vi plockat själva, säger Amanda Ekholm.

Tre flickor poserar för kameran i ett kök. De är alla klädda färgrant och har förkläden på sig.
Bildtext Isa Lönnroth, Amanda Ekholm och Sara Storberg har trivits bra på matskolan.
Bild: Line Rehn / YLE

”Barnen är ivriga att få tillreda mat och prata om allt som har med livsmedel att göra”

Clara Bergström, matskolans ledare

Barnen lär sig praktiska kunskaper såsom hur man lagar mat och plockar undan efter sig. Bergström hoppas att barnen dessutom blir mer självständiga i köket.

Till föräldrarna hälsar hon att bästa sättet att engagera barnen i köket är att låta dem få vara med från början och hjälpa till. Man får gärna prata mycket om mat där hemma.

– Barn är ivriga att få tillreda mat och prata om allt som har med livsmedel att göra, säger Bergström.

Diskussion om artikeln