Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Dömda mördaren och företagaren Janne Raninen: Jag kommer aldrig att förlåta mig själv

En man med mörkt kort hår småler mot kameran. I bakgrunden syns en grön trädgård.
Bildtext Janne Raninen driver numera ett eget företag, skriver böcker och vill vara en bra pappa. Han sommarpratar om sitt kriminella förflutna i svenska gängkretsar.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

Janne Raninen har tillbringat nästan halva sitt liv i fängelse. Han sommarpratar om det utanförskap som ledde honom in på en kriminell bana och om hur han i dag försöker leva ett normalt familjeliv.

Som 21-åring begick han sitt första mord i Sverige. Efter att ha suttit av sitt straff fortsatte han på den kriminella banan. Den slutade några år senare i ytterligare ett mord, den här gången i Nordsjö, Helsingfors.

Sverigefinska Janne Raninen sommarpratar om sin invandrarbakgrund i den svenska förorten Jordbro och om hur känslan av utanförskap ledde in honom på en kriminell bana.

– Dom flesta av oss åkte på sommar- eller dom andra loven till våra föräldrars hemländer. Där klassades vi som svenskar, och i Sverige var vi utlänningar. Så vi började söka oss till varandra. Om andra inte accepterade oss så skulle vi bli dess mera tighta med varandra. Det här skulle i det långa loppet få förfärliga konsekvenser.

Företagaren & dömda mördaren Janne Raninen: Jag gjorde ett medvetet val att bli grovt kriminell

56:55

Det första mordet handlade om en hämndaktion mellan kriminella gäng.

När Janne Raninen avfyrade skotten mot Dragan Joksovic, även kallad Jokso, insåg han att han gjort sitt val: att leva ett liv som grovt kriminell.

En svartvit bild på Janne Raninen tagen hos polisen. Han har en svart t-skjorta på sig och på bröstkorgen står en vit lapp med fångnummer och identifikationsnummer.
Bildtext Den 19-åriga Janne Raninen fotad av polisen efter att han begått några lindrigare brott.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Dådet har utförts likt en avrättning. Magasinet i Glock -pistolen var laddat så att varannan patron var en helmantlad kula och varannan en hålspetskula, stod det i åtalet.

– Där satt jag i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Nyss fyllda 21 år, och åtalad för mordet på Stockholms gangsterkung.

Den andra gången var offret Volkan Ünsal – Janne Raninens tidigare vän, den han en gång kallat sin bror.

– Han skrek i dödsångest. Jag stängde av känslorna. Jag hade en gång älskat honom men nu hatade jag honom som en förrädare. Jag ville bara att allt skulle vara över.

Ett skolfoto på en ung pojke som småler slugt mot kameran.
Bildtext Han var en rebell i skolan och vägrade ta av sig sitt handgjorda protestband kring huvudet, trots att läraren förbjöd honom att ha det på skolfotograferingen.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Kan aldrig göras ogjort

Sammanlagt har Janne Raninen suttit 24 år i fängelse. Det är nästan hela hans vuxna liv. Men det var först efter den andra domen han kom till den punkt att han började utvärdera de val han gjort, de som lett till att två människor var döda.

Det är, säger han i sitt sommarprat, gärningar som aldrig kan göras ogjorda.

– Det lidande som jag har orsakat mina brottsoffer och deras anhöriga kommer jag aldrig att kunna återgälda. Två personer har mist sina liv för att vi bestämde oss för att leva ett kriminellt liv. Det kommer jag aldrig att kunna förlåta mig själv för. Att jag har orsakat dem den skadan och det lidandet. För de har inte förtjänat det.

Ett brudpar poserar leende mot kameran.
Bildtext Janne och rapartisten Linda-Maria Raninen gifte sig i Helsingfors den 5 augusti 2022.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Alla har förlorat

I dag har Janne Raninen avtjänat sitt straff. Och han har, som han säger, ”gett sig fan” på att leva ett ansvarsfullt och laglydigt liv.

– Jag är nu 46 år. Jag har suttit i fängelse över halva mitt liv och av mitt vuxna liv så har jag nu varit ute i ett par år. Jag har förlorat massor men inte ens i närheten av det som mina nära och kära har förlorat när de har saknat mig.

I sitt sommarprat berättar Janne Raninen också om sin dotter, i dag redan tonårig, och hur hon varit den som gett honom motivation att bli en bättre människa.

Vegas sommarpratare sänds 26.6–11.8 vardagar efter kl. 10 och 18. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet med musik finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria versionen finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

Musik

Toni Virtanen & Jannika B: Evakon laulu

Artisten 23: Adressen

50 cent: Many men

Frank Sinatra: That’s life

Pink: Cover me in sunshine

Leif Wager: Romanssi

Cheek: Surulapsi