Ett av årtusendets viktigaste finska fynd: 4 000 år gammalt älghuvud av sten upphittat i Kuusamo
I Kuusamo har man gjort ett unikt fynd från stenåldern, en stenyxa utformad som ett älghuvud. Den kommer inom någon vecka att finnas till påseende på Tavastehus slott.
Skulpturen hittades i maj, då Raimo och Pirkko Virpi höll på att avlägsna stenar från stranden vid sitt sommarställe i Kuusamo.
Älghuvudet bedöms vara från cirka år 2 000 före vår tideräknings början. Under den epoken, neolitisk stenålder, bedrevs i södra Finland redan jordbruk och boskapsskötsel. I norr livnärde man sig alltjämt av jakt och fiske.
Länge sedan liknande fynd gjorts
Djurhuvuden från den här tiden har också tidigare påträffats i Finland, men det är länge sedan fynden gjordes.
Älghuvudet från Kuusamo liknar mycket en älgskulptur som hittades i Säkkijärvi på 1890-talet. Ett annat älghuvud av sten hittades 1903 i Vittis. Sannolikt har skulpturerna haft rituell betydelse.
Amanuens Sami Raninen vid Museiverket är entusiastisk över älgen från Kuusamo.
– Det är svårt att rangordna arkeologiska fynd efter betydelse. Men helt klart är det här ett av de viktigaste föremålsfynden under det här årtusendet, säger Raninen till Yle Uutiset.
Statusföremål – nu del av utställning
Kuusamoälgen mäter 172 x 52 x 32 millimeter och väger 319 gram.
Närmare undersökning ska ge besked om stenarten, och kanske även om var skulpturen tillverkats.
Säkkijärvihuvudet har sannolikt framställts i Olonets, i det område som nu ingår i Karelska republiken i Ryssland. Skulpturer av det här slaget var statusföremål, som genom byteshandel kunde färdas långa vägar.
Skulpturen införlivas nu med Museiverkets samlingar. Den kan ses på en utställning, som den 16 juni öppnar på Tavastehus slott.
Norra Österbottens museum har granskat stranden där fyndet gjordes, och funnit spår efter en fast fornlämning. Beslut om fortsatta undersökningar har ännu inte fattats.
Artikeln baserar sig till viss del på Yle Uutisets artikel Mökkirannasta paljastui kivien perkaamisen yhteydessä kivikautinen harvinaisuus – hirvenpäätä muistuttava kirves on säilynyt poikkeuksellisen hyvin skriven av Risto Degerman.