Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukrainas storoffensiv inledd – kan det bli slutet på kriget? Krigsvetaren Ilmari Käihkö svarar

Hör krigsvetaren Ilmari Käihkö analysera läget. - Spela upp på Arenan

De bekräftade uppgifterna är få, men det mesta tyder på att Ukraina har inlett den storoffensiv det länge varit tal om. Krigsvetaren Ilmari Käihkö bedömer att kriget har gått in i nästa fas.

Det är knäpptyst från ukrainskt håll, samtidigt som Ryssland rapporterar om hårda strider längs fronten i södra Ukraina.

Ryska krigsbloggare har publicerat bilder på Leopard 2-stridsvagnar i vad som sägs vara ett ukrainskt anfall söder om Zaporizjzja.

Det tyder bara på en sak enligt Ilmari Käihkö, krigsvetare och gästande forskare vid Alexandersinstitutet.

– Offensiven har inletts. Vi har sett Leopardstridsvagnar i Zaporizjzja. Det innebär att Ukraina nu satsar de styrkor som har öronmärkts för den här större offensiven.

Men vet vi egentligen vad som pågår, med tanke på den knappa informationen?

– Den information som vi just nu får kommer från ryska källor och de vill givetvis betona ukrainska förluster. Vi vet inte riktigt vad som pågår på den ukrainska sidan. Vi får ha tålamod och vänta på mer information, säger Käihkö.

Blir det här slutet på kriget?

Det som däremot är klart är att insatserna är väldigt höga. Offensiven har låtit vänta på sig under praktiskt taget hela våren och förhoppningarna är stora.

Det finns rentav förhoppningar om att den här offensiven ska bli ett avgörande slag i kriget. Käihkö ställer sig ändå skeptisk till den möjligheten.

– Situationen är väldigt osäker och det kan hända vad som helst just nu, men att offensiven kommer avsluta kriget måste bedömas som osannolikt, säger han.

Vad händer sen?

Enligt Käihkö måste västländerna redan nu tänka på nästa steg: Vad sker efter offensiven?

– Det finns ett tidsspann mellan våra politiska beslut att stödja Ukraina tills att landet får de resurserna, i form av utbildade och utrustade styrkor, konstaterar Käihkö.

Om kriget fortsätter efter offensiven, vilket det alltså sannolikt gör, måste Ukraina ha kapacitet att fortsätta, påminner han och konstaterar att Ukraina garanterat kommer lida förluster under offensiven.

För västländernas del innebär det fortsatta stödpaket.

Vad vill Ryssland uppnå?

Det är ändå helt klart att också Ryssland kommer att lida förluster och tappa mark under offensiven.

Enligt Käihkö har Ryssland någon form av reserv, men det är inte fråga om några stora styrkor.

– Om Ukraina lyckas orsaka större förluster på den ryska sidan kan det hända att Ryssland måste genomföra en ny mobilisering. Det skulle få inrikespolitiska följder och orsaka stora kostnader för samhället. Det är kanske något som Ukraina hoppas kunna åstadkomma.

Enligt Käihkö hoppas Ryssland för sin del på att förlänga kriget genom att överleva den här offensiven.

– Då har vi en ny situation 2024, utan fred i sikte.